În ianuarie şi februarie, hoţii din locuinţe au fost mai harnici decât de obicei. Aflaţi ziua şi orele la care aceştia preferă să acţioneze.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căutarea şi prelevarea amprentelor hoţilor este o muncă migăloasă
Căutarea şi prelevarea amprentelor hoţilor este o muncă migăloasă

Rezultatele unui studiu, în cadrul căruia poliţiştii au analizat statistic comportamentul acestor infractori, a oferit informaţii preţioase cu ajutorul cărora îi puteţi împiedica să vă păgubească

Conducerea Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi este preocupată de creşterea numărului de furturi din locuinţe de la începutul acestui an şi, în scopul stăvilirii acesti fenomen, transmite populaţiei informaţii care pot fi utile în prevenirea acestui gen de infracţiuni.

„În luna ianuarie, în municipiul Galaţi, au fost sesizate 35 furturi din locuinţă. Cele mai multe infracţiuni de acest gen, 13, au fost săvârşite pe raza de competenţă a Secţiei de Poliţie numărul 1, alte nouă sunt achetate de poliţiştii Secţiei numărul 2, iar şapte de cei ai Secţiei nr. 4", a precizat comisar Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi.

„Tabieturi" de hoţi

În urma analizei tactice realizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi s-a observat că majoritatea furturilor din locuinţe a vizat blocuri şi case situate pe străzile Brăilei, Ovidiu, Neajlov şi Siderurgiştilor.

De asemenea, studiul statistic al poliţiştilor a mai relevat că riscul de comitere a furturilor din locuinţe atinge un maxim în zilele de miercuri, între orele 14:00-22.00.

Hoţii caută şi fură în mod special bani precum şi bunuri cu volum mic şi valoare mare precum bijuterii şi aparate electronice.

„Modurile de operare folosite cu preponderenţă la comiterea furturilor din locuinţă în municipiul Galaţi, în luna ianuarie, au fost distrugerea prin forţare a sistemului de închidere, forţarea ferestrei. Au fost însă şi cazuri în care furtul bunurilor s-a făcut profitându-se de neatenţia păgubaşilor, hoţii pătrunzând în locuinţe pe uşa neîncuiată sau fereastra lăsată deschisă şi nesupravegheată", a mai precizat Cristina Tatulici.

Atenţie la neatenţie!

De altfel, în general infractorii speculează neglijenţa victimei în a-şi asigura locuinţa.

„Un caz relevant în acest sens îl constituie un furt comis în data de 13 ianuarie, când persoane necunoscute, profitând de faptul că, atât poarta, cât şi uşa de acces în imobilul păgubaşei S.C., din Galaţi, au rămas descuiate, s-au strecurat în locuinţă şi au sustras un telefon mobil şi trei bijuterii din aur", a exemplificat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi .

Victimele preferate ale hoţilor din locuinţe sunt persoanele în vârstă.

Profitând de capacitatea lor redusă de apărare, de credulitatea, naivitatea şi neglijenţa vârstnicilor, infractorii, folosesc diverse pretexte, pentru a pătrunde în locuinţele acestora şi fură în special bani, dar şi bunuri de valoare .

În astfel de cazuri, răufăcătorii acţionează de cele mai multe ori în grupuri constituite din cel puţin două persoane. Modul de acţiune constă în distragerea atenţiei victimei de către unul dintre infractori, timp în care ceilalţi scotocesc în spaţiile locuinţei, însuşindu-şi sume de bani ori diverse bunuri.

Într-o astfel de situaţie s-a aflat şi un gălăţean în vârstă de 97 ani. Acesta a sesizat poliţia despre faptul că în ziua de 22 februarie, două persoane necunoscute, pe care le-a primit în casă după ce au sunat la uşă şi au spus că oferă ajutoare persoanelor în vârstă, profitând de neatenţia sa, au furat o pungă în care se afla suma de 9.690 şi au fugit pe uşa neasigurată.

„Pe lângă prejudiciile materiale cauzate, pătrunderea hoţilor în spaţiul personal, considerat sigur, are, pentru fiecare dintre noi, consecinţe deosebite în plan psihologic şi emoţional. Din această cauză, nu trebuie să fim indiferenţi la ce se întâmplă în jurul nostru şi să renunţăm la percepţia eronată „mie nu mi se poate întâmpla", a mai spus cms. Cristina Tatulici.

Trebuie subliniat faptul că numai adoptând o conduită preventivă şi luând unele măsuri minime de autoprotecţie, evităm să devenim victime ale acestui gen de infracţiune.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite