Galaţi: Patronii de restaurante le pregăteau clienţilor ficăţei de pasăre, "asezonaţi" cu ravioli expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Galaţi au descoperit că un sfert dintre operatorii economici controlaţi aveau depozitate pentru pregătirea preparatelor culinare sau a comercializării ca atare, produse cu data de consum depăşită. Pe listă se află ficăţei de pasăre, ravioli şi gnochi, ciuperci, pâine libanea şi pâine toast, băuturi răcoritoare, lichior, coloranţi alimentari şi faină.

În cursul lunii iulie 2010 Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi a realizat o acţiune de control pentru verificarea calităţii produselor şi serviciilor, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor comercializate de unităţile de alimentaţie publică si unităţile de comercializare atat din mediul urban cat şi din mediul rural.

Cifrele vorbesc practic de la sine. Toţi cei 38 de operatori economici verificaţi au prezentat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor.

La şase unităţi nu erau afişate denumirea unităţii  şi numărul unic de inregistrare la Registrul Comerţului şi orarul de funcţionare. Administratorii comercializau ţuică " de producţie proprie" fără documente de provenienţă şi calitate iar sanwich-urile preparate nu aveau gramajul
corespunzator.

Un sfert dintre operatorii economici controlaţi aveau depozitate pentru pregătirea preparatelor culinare sau a comercializării ca atare, produse cu data de consum depăşită. Pe listă se află ficăţei de pasăre, ravioli şi gnochi, ciuperci, pâine libanea şi pâine toast, băuturi răcoritoare, lichior, coloranţi alimentari şi faină.

La aproape jumătate din alimentările şi resturantele controlate s-au găsit produse alimentare neetichetate şi produse cu stare termică modificată, cum ar fi carne de pasăre,cârnaţi, peşte, smântână, macrou, scrumbie congelată, caş şi brânză proaspată de vaci, alune, napolitane şi biscuiţi.

Grav este că la doi operatori s-au găsit preparate culinare pentru care nu s-a putut stabili data fabricaţiei, cum ar fi ciorba de burtă, văcuţă, pui, tort  şi ciocolată.

Nu mai vorbim de nerespectarea temperaturilor impuse sau declarate de depozitare pentru alimente, existenţa graficelor de urmărire a temperaturii de depozitare sau neprecizarea gramajelor aferente produselor înscrise în meniu.

În urma acţiunilor de control efectuate s-a dispus oprirea temporară de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, a 80,6 kg produse în valoare de 1176 lei, precum şi oprirea definitivă şi retragerea din circuitul consumului uman pentru 308,1 kg produse alimentare în valoare de 3912 lei.

Recomandări pentru consumatori

• Nu achiziţionaţi produse alimentare perisabile expuse la vânzare la temperatura mediului ambiant;

• Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

• Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;

• În cazul în care suferiţi de alergie la un component alimentar, la cumpărarea produselor alimentare care se comercializează în vrac şi la care nu aveţi acces direct la lista ingredientelor, nu ezitaţi să solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la aceste ingrediente;

• Solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea şi siguranţa unui produs şi nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate;

• În cazul achiziţionării de produse perisabile, scurtaţi cât mai mult posibil timpul de păstrare la temperatura mediului ambiant .

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite