Galaţi: Niculai Ungureanu îi învaţă arte marţiale pe agenţii de pază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică Aikido de la vârsta de 22 de ani, iar de opt ani le predă tehnicile de contraatac agenţilor de pază din oraşul nostru  

Niculai Ungureanu avea doar 14 ani când, influenţat de colegii de la şcoală, a păşit pentru prima dată într-o sală de lupte. S-a înscris la judo, acesta fiind singurul sport care, în perioada comunistă, îi permitea să se exprime liber.

Părinţii erau foarte ocupaţi şi eu trebuia să îmi găsesc o activitate extraşcolară. Mergeam la Şcoala nr. 10 unde toţi colegii mei făceau judo. Pe vremea aceea, nu exista copil care să nu facă sport”, îşi aminteşte Ungureanu.

Gălăţeanul s-a făcut remarcat încă de la început, chiar dacă reuşitele sale în calitate de practicant de judo au fost minore în comparaţie cu cele pe care avea să le realizeze câţiva ani mai târziu. Astfel, după doar ani de antrenamente, la vârsta de 16 ani, Niculai a obţinut mai multe medalii la competiţiile judeţene de judo.

Puţin mai târziu a fost nevoit să-şi întrerupă antrenamentele pentru că, la vârsta de 19 ani, a plecat în armată.

O carte i-a schimbat viaţa

image



Cum obişnuia să citească foarte mult, Niculai Ungureanu a găsit într-o zi cartea „Shian” scrisă de Dan Corneliu Ionescu. Aşa a aflat, pentru prima dată despre „Aikido –Arta Armoniei”.  A fost dragoste la prima vedere. S-a hotărât, pe loc, să înveţe aceste tehnici de apărare, fără să bănuiască ce satisfacţii îi va aduce acest sport.

„Aveam 22 de ani când împreună cu prietenul meu, Mihai Răducan, ne-am hotărât să învăţăm tainele acestui sport. Am început la Liceul Mihail Kogălniceanu în sala domnului profesor Eugen Vicol”, spune gălăţeanul.

Drumul până la succes a fost greu dar sigur. În 1992 a primit atestatul de antrenor pentru a-i putea învăţa tehnicile Aikido şi pe alţi gălăţeni.

La 28 de ani am ajuns la centura neagră, un dan. Acum am centura neagră cu cinci dani, adică cel mai înalt grad obţinut în urma examinărilor cu comisia. Din 2007 sunt vicepreşedintele Federaţiei române de Aikido”, declară antrenorul. 

Niculai Ungureanu nu s-a oprit doar la a-i învăţa arte marţiale pe gălăţenii care doresc să facă sport. El a fost ales să le predea tehnicile de contraatac şi agenţilor de pază din Galaţi, astfel încât îi poate ajuta, într-o mică măsură, pe toţi locuitorii oraşului nostru.

Aikido cere foarte multă coordonare. Psihicul şi fizicul intră într-un echilibru. Acest sport te ajută să priveşti altfel lumea şi să analizezi dintr-un alt unghi situaţiile conflictuale”, menţionează sportivul. 

Cele mai importante rezultate ca şi antrenor obţinute de Niculai Ungureanu au fost medalia de argint de la Campionatul European din Franţa şi medaliile de aur, argint şi bronz de la Campionatul Naţional organizat anul acesta la Eforie Nord. 

Ce-i place

Îmi place să studiez. În general, citesc cărţi din domeniile care mă interesează, respectiv psihologia şi artele marţiale. Am nevoie de informaţii pentru a fi un bun antrenor. Îmi place corectitudinea, lucrurile de bun gust şi oamenii corecţi.

Ce nu-i place
În primul rând, nu-mi place minciuna şi oamenii care „nu au coloană vertebrală”. Nu-mi place cum sunt trataţi oamenii de rând de către oficialităţi. Nu sunt de acord cu modul în care este promovat sportul în România, se caută să-l submineze fără motiv.

Întrebări şi răspunsuri

Ne puteţi descrie acest sport în câteva cuvinte?
Aikido a apărut oficial în 1924, în Japonia şi a fost înfiinţat de maestrul Morihei Ueshiba. Este un mod de apărare personală, bazat pe tehnici de contraatac.
Aikido este un sport costisitor?
Un începător plăteşte o cotizaţie de 60 lei, însă pe măsură ce obţine rezultate la competiţii, acesta plăteşte din ce în ce mai puţin.
Care este vârsta minimă de la care se poate practica Aikido?
Pentru a putea „intra pe saltea”, copilul trebuie să aibă minim şase ani. Noi avem şi micuţi de cinci ani, dar nu „intră pe saltea”.
Profil:
Născut: 24 martie 1968, Galaţi
Educaţie: Şcoala de antrenori din Bucureşti
Stare Civilă: căsătorit, are o fiică de 19 ani

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite