FOTO Povestea brăileanului care numerotează maşinile gălăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fănel Dragomir îşi petrece toata ziua la maşina de ambutisat
Fănel Dragomir îşi petrece toata ziua la maşina de ambutisat

Unul dintre cei mai vechi confecţioneri de numere de înmatriculare din sud-estul ţării este maestru în atelierul amplasat într-un colţ al curţii Poliţiei Rutiere Galaţi. Nea Fane şi-a început cariera la "Progresul", în anii 80.

Un atelier tip container, de câţiva metri pătraţi, amplasat într-un colţ al curţii Poliţiei Rutiere Galaţi, este universul în care zi de zi de nasc sute de noi identităţi. Creearea unei plăcuţe care înscrie o maşină în evidenţele parcului auto durează doar şapte secunde şi de acest process sunt responsabili trei oameni. Un maistru şi doi "executanţi", aceştia din urmă fiind cei care asigură practic imprimarea combinaţiilor de litere şi numere pe tăbliţele care vor da mai apoi identitate autovehiculelor înmatriculate în judeţul Galaţi.

Nea Fane ştanţează un număr de înmatriculare în două secunde.

image

Meşterul echipei este însă unul singur şi lucrează în sistem de aproximativ 16 ani. Fănel Dragomir - nea Fane cum îi spune toată lumea, de la cel mai tânăr agent la şeful de serviciu - are vârsta de 45 de ani şi vine zilnic de la Brăila ca să le numeroteze gălăţenilor maşinile. Nea Fane a ajuns să facă numere în oraşul natal, atunci când acolo s-a înfiinţat centrul regional, unde se confecţionau tăbliţele de înmatriculare pentru patru judeţe: Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

De la escavatoare, la poliţie

"Eu am lucrat la Progresul vreo 10 ani şi când aveam, 29 de ani, au venit într-o zi la mine, la uzină şi mi-au spus să îmi fac lichdarea şi să mă duc la Poliţie! M-au luat forţat, nici nu ştiam ce vor de la mine. Apoi am aflat că aveau mare nevoie de presatori, cu vârsta de cel mult 40 de ani", ne povesteşte nea Fane.
Până în 2008, la Brăila, nea Fane împreună cu încă doi colegi a făcut peste 140.000 de tăbliţe de înmatriculare anual, media de lucru pe zi fiind de circa 800.

"Era mult de muncă atunci, numai Constanţa ne trimitea cam 1.000 de comenzi în fiecare săptămână. În plus, tehnica de imprimare era cu vopsea, iar uscarea se făcea cam în 15 minute. Acum imprimăm cu bandă, este mult mai rapid şi mai durabil", ne-a explicat meşterul.

În urmă cu trei ani, când s-a înfiinţat atelierul de la Galaţi, Fănel Dragomir a fost delegat datorită expirenţei sale. În momentul de faţă, meşterul confecţionează circa 200 de numere pe zi.

Alături de Iulian Dogaru, colegul său de atelier, pe care l-a învăţat meserie.

image

"E nevoie de mare atenţie. Dacă încurci numerele sau literele, plăteşti placa şi costă 20 de lei bucata", continuă nea Fane, a cărui principală atribuţie în cadrul atelierului este ambutisarea tăbliţelor.

"Ucenic" economist

Aici, în micul laborator al Serviciului de Înmatriculări, l-a instruit pe mai tânărul său coleg, Iulian Dogaru, în tainele imprimării numerelor de înmatriculare.

Iulian Dogaru scoate numere pe bandă la maşina de imprimare

image

"Eu am venit aici de la început, din 2008, deşi meseria mea de bază este cu totul alta, Eu am absolvit ASE-ul, sunt economist, dar am prins repede tainele meseriei de presator de la nea Fane. Este un profesor bun", ne-a spus Iulian Dogaru (31 ani), care are ca sarcină de bază imprimarea numerelor de înmatriculare.

În primele nouă luni ale acestui an, lucrătorii Serviciului de Înmatriculări Galaţi au operat 13.864 de înregistrări, ceea ce presupune că numărul de tăbliţe confecţionate în atelier a fost de cel puţin două ori mai mare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite