FOTO Cum a reuşit o echipă de robotică formată din copii sub 10 ani, din România să impresioneze zeci de mii de oameni la un concurs din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micii ingineri din România la First Lego League 2019 FOTO Marinela Buruiană
Micii ingineri din România la First Lego League 2019 FOTO Marinela Buruiană

Chiar în finala concursului, românii s-au pomenit cu o eroare de soft care i-a privat de locul I, dar care le-a adus, ca recompensă pentru modul cum s-au mobilizat pentru a rezolva problema, cu trofeul „Cooperative Poster Award” şi dreptul de a prezenta ceremonia de închidere. Echipa „Apollo18 Transformers” este format din copii din Galaţi.

Deşi n-au beneficiat de niciun fel de mediatizare (presa românească fiind ocupată până peste cap cu eternele „zgomote electorale” ale politicienilor) o echipă de copii cu vârste sub 10 ani din România a reuşit o frumoasă performanţă la concursul internaţional „First Lego League Junior”, în fapt un adevărat campionat mondial adresat celor mai mici dintre marii pasionaţi de robotică.

GALERIE FOTO

Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 24-27 aprilie 2019, la Detroit (Statele Unite), iar informaţiile despre desfăşurarea concursului le-am aflat postfactum de la profesoara Marinela Buruiană,  coordonatoarea  echipei „Apollo18 Transformers” (care a reprezentat România, dar este compusă doar din membri ai clubului de robotica „Sophia Science” din Galaţi).

Echipa a fost alcătuita din elevii Elena Maria Popescu, Matei Butunoi, Teodor Ifrim, Matei Alexandru Paţilea, Nicolas Andrei Trenchea şi Tudor Radu,  mentor/antrenor fiind, cum spuneam, profesoara Marinela Buruiană. Micuţii au fost la un pas de prima poziţie, însă un ghinion teribil a făcut ca softul să dea o eroare în finală, însă această întâmplare a fost de natură să le demonstreze tenacitatea şi să le aducă un trofeu special.

„Ne întoarcem de la această competiţie cu premiul «Cooperative Poster Award», premiu acordat  pentru colaborarea şi lucrul în echipă, calităţi demonstrate de copii pe parcursul realizarii proiectului şi exemplificate pe posterul proiectului în cadrul etapelor de construcţie şi programare. E un premiu muncit şi meritat, cam al cincilea în ierarhia concursului, premiu pe care l-am obţinut in competiţie cu alte 60 de echipe din foarte multe ţări ale lumii”, ne-a povestit profesoara. 

Proiectul construit de echipă răspunde temei propuse de organizatori, în acest an, pentru concursul ,,Mision Moon” şi în esenţă reprezintă un sistem robotizat care poate ajuta omenirea în realizarea unor baze permanente pe Lună.

„Copiii  au stabilit mai întâi ce resurse sunt necesare pentru a supravieţui pe Lună, cum pot fi acestea obţinute şi cum pot fi transportate şi stocate tocmai acolo. Apoi au construit şi programat roboţi care să-i ajute în demersul lor. La evaluarea finală punctajul se adună şi cu nota obţinută pentru amenajarea unui stand pentru proiect, din prezentarea proiectului în faţa juraţilor, prezentare ce a fost realizata de copii în limba engleză, precum  şi cu nota obţinută pentru interacţiunea echipei la stand cu vizitatorii”, a mai povestit Marinela Buruiană.

Echipa din România  a fost apreciată în mod deosebit pentru carismă, fiind desemnată „Volunteer Pick”, adică alegerea voluntarilor pentru a prezenta în cadrul  ceremoniei de închidere a concursului. Practic, „Apollo18 Transformer”s din Galaţi a fost considerată echipa reprezentativa a First Lego League Junior.

Doi dintre reprezentanţii echipei - Teodor Ifrim şi Matei Butunoi - au vorbit  pe Ford Arena , în fata a peste 35.000 de participanţi de la toate categoriile de concurs şi de vârstă a competitiei despre experienta lor în „First Lego League Junior” şi despre valorile fundamentale pe care  le-au învăţat şi aplicat în cadrul proiectului: descoperire, inovare, incluziune, impact, lucrul în echipă şi distracţie.

„Nu numai că s-au descurcat excelent, având în vedere ca totul s-a întâmplat foarte repede şi au avut doar 30 de minute să pregătească un discurs în limba engleză, dar pe alocuri  au depăşit ceea ce pregătisem, glumind cu publicul şi stărnind bună dispoziţie şi aplauze la scena deschisă”, ne-a mai povestit coordonatoarea echipei.

Deplasarea în Statele Unite a echipei din Galaţi a fost susţinută de Fundaţia Andreiana Juventus (a Primăriei Galaţi), dar şi de o mulţime de sponsori din zona privată, care merită tot respectul pentru că au contribuit la concretizarea visurilor unor copii minunaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite