FOTO Călătorie în timp în centrul Galaţiului, unde Mihail Sadoveanu îşi vizita sora adesea. Clemansa locuia în frumoasa casă de pe strada Mihai Bravu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plimbare pe străzile din centrul Galaţiului poate însemna o plăcută întoarcere în timp. Pe strada Mihai Bravu, la numărul 30, putem vedea una din rămăşiţele istoriei locale. Chiar lângă Palatul Copiilor se regăseşte o bijuterie arhitecturală în care a locuit Clemansa Drăgănescu, sora scriitorului Mihail Sadoveanu.

Cu o arhitectură aparte, imobilul de pe strada Mihai Bravu, de la numărul 30, a fost construit în perioada interbelică şi reprezintă o filă importantă din istoria Galaţiului. Aici a locuit Iancu Drăgănescu, cumnatul celebrului scriitor Mihail Sadoveanu, un reputat personaj din oraşul de la malul Dunării.

„Imobilul a aparţinut unuia dintre copiii lui Damian Drăgănescu, moşier şi om care a deţinut numeroase funcţii politice şi administrative, toate legate de judeţul Covurlui de atunci. Este vorba despre fiul său, Iancu Drăgănescu, un om reputat din oraşul Galaţi de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până undeva, în jurul anilor '30 - '40. Avea o cultură deosebită.  Acesta s-a căsătorit cu sora celebrului scriitor şi romancier, Mihail Sadoveanu. Este vorba despre Clemansa Sadoveanu”, a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Galaţi.

Scriitorul a îndrăgit oraşul nostru şi venea adesea în Galaţi, la sora sa.

image

„Mihail Sadoveanu a venit de nenumărate ori în Galaţi, la sora sa, nu numai ca să o viziteze, ci ca să facă şi incursiuni de vânătoare şi pescuit pe malul Brateşului, al Dunării şi în zona Siretului, unde obţinea capturi bogate de vânat şi peşte” a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Galaţi.

În unele creaţii sadoveniene, scriitorul a făcut referiri la cumnatul său, Iancu Drăgănescu, precum şi la sora sa, Clemansa.

„Clemansa Drăgănescu a locuit împreună cu soţul său în această casă de pe strada Mihai Bravu, o casă poziţionată oarecum nefiresc, retrasă mult faţă de casa Robescu, casă care astăzi adăposteşte Palatul Copiilor. Casa de la numărul 30 are o arhitectură aparte, nu o putem încadra, dar se vede clar că aparţine perioadei anilor '20 - '30, din secolul trecut”, ne-a povestit Marius Mitrof.

Doamna Clemansa era o femeie cultă

„De la o persoană care a locuit în zonă când era copil, am aflat că doamna Clemansa Drăgănescu îi dădea bani să cumpere lapte proaspăt din piaţă, aşa cum se petrecea în anii '50 în Galaţiul de atunci. Ea era o femeie cultă, îi plăcea să citească şi deseori îl chema acasă la ea pentru a-i oferi cărţi atunci când venea cu laptele cumpărat din piaţă. Doamna Clemansa îi povestea lucruri frumoase petrecute în copilăria ei petrecută în Paşcanii Ieşilor de atunci”, a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Galaţi.

FOTO Oana Cernat

image

După ce sora şi cumnatul lui Mihail Sadoveanu au decedat, casa a intrat în proprietatea moştenitorilor.

„După moartea celor doi soţi, acest imobil a intrat în proprietatea moştenitorilor, astfel încât foarte mulţi gălăţeni cunosc imobilul ca aparţinând verişoarelor lui Sadoveanu, alţii spun că ar fi aparţinut nepoatelor lui Sadoveanu. Cert este că imobilul este legat de numele lui Drăgănescu şi prin aceasta, de numele surorii lui Mihail Sadoveanu”, ne-a povestit Marius Mitrof, un iubitor al istoriei locale.

În timp, clădirea a fost naţionalizată, revendicată şi, în cele din urmă a ajuns, în proprietatea Primăriei.

„În perioada comunistă a intrat sub funcţiunea diferitelor instituţii, ultima dată a aparţinut Administraţiei Taberelor Şcolare din Galaţi, care odată ce şi-a schimbat sediul, casa Clemansei a intrat într-o stare de abandonare şi astăzi nu arată deloc bine, se pot vedea fisuri destul de numeroase şi de îngrijorătoare. Credem că dacă imobilul este readus în atenţia gălăţenilor, cineva îşi va îndrepta privirea şi către această casă, dacă nu pentru arhitectura ei, măcar pentru memoria şi povestea ei”, a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Galaţi.

FOTO Oana Cernat

image

Clădirea nu este inclusă în lista monumentelor de arhitectură din Galaţi, dar strada pe care este situat imobilul este plină de clădiri cu o bogată încărcătură istorică. De-a lungul anilor, aici au locuit personalităţi precum Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri şi medicul Aristide Serfioti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite