Fondator al Mişcării pentru Regat şi Coroană: „Succesiunea trebuia să se producă mai devreme. E inutil să mimăm surpriza“
0Vestea că Regele Mihai se retragă din fruntea Casei Regale a României, din motive de sănătate, a trezit numeroase reacţii în societatea românescă, însă nu este analizat atât gestul regelui, cât problema succesiunii.
Gălăţeanul Ioan Furtună, membru fondator al Asociaţiei Mişcarea pentru Regat şi Coroană (AMRC), crede că retragerea Regelui Mihai trebuie să se întâmple mai devreme sau mai târziu, aşa că totul trebuie interpretat cu luciditate.
„Dată fiind starea sa de sănătate, ar fi absurd să spunem că Regele Mihai ar fi trebuit să rămână în fruntea Casei Regale. Oricât de multă amărăciune ne-ar produce situaţia, trebuie să fim obiectivi şi să acceptăm că se întâmplă un lucru inevitabil, care nu putea fi decât cel mult amânat. Succesiunea trebuia să se producă mai devreme sau mai târziu, deci este inutil să mimăm surpriza şi să pretindem că nu ne-am gândit la viitor”, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul”, Ioan Furtună.
Acesta este de părere că Principesa Margareta este o soluţie viabilă pentru România, care ar trebui luată în seamă.
„Principesa Margareta este o persoană educată, pregătită din toate punctele de vedere să conducă ţara. Iubeşte enorm România şi pe români. Părerea mea este că salvarea acestei ţări, care se chinuieşte de 26 de ani, fără succes, să scape de comunism, nu poate veni decât de la monarhie. Actualul sistem şi-a dovedit neputinţa. Ţara o duce prost, iar vina aparţine în exclusivitate celor care conduc treburile publice. Este momentul să ne întoarcem la monarhie. Toate ţările europene prospere sunt conduse de monarhii, iar asta nu este o întâmplare. Monarhia este soluţia pentru salvarea democraţiei în României”, ne-a mai spus Ioan Furtună.
Gălăţeanul a mai precizat că a părăsit Asociaţia Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), unde ocupa funcţia de vicepreşedinte, deoarece a fost dezamăgit de atitudinea unor dintre liderii acesteia.
„Au fost îndepărtaţi mulţi oameni de valoare. S-au făcut unele greşeli, pe care prefer deocamdată să nu le comentez, iar asta a determinat ruptura. Nu suntem pe o poziţie contrară cu ANRM, ci doar am ales căi diferite pentru a ne susţine crezul”, a mai spus Ioan Furtună.
Foarte interesant este că monarhistul nu exclude posibilitatea ca România să fie condusă şi de o altă linie dinastică. „Ideea de monarhie este esenţială. Cine să fie monarhul rămâne o chestiune deschisă discuţiilor”, a spus Furtună, în exclusivitate pentru „Adevărul”.