EXCLUSIV Oraşul Galaţi, jefuit de judecătorul penal Florin Costiniu GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Starea de imponderabilitate" a judecătorului Florin Costiniu - omul anchetat penal în dosarul senatorului Cătălin Voicu -, dublată de incompetenţa juriştilor primăriei, au deposedat oraşul de o clădire simbol evaluată la 6 milioane de euro. Pierderea creşte cu 120.000 de euro în fiecare an.

Primăria Galaţi a ajuns să funcţioneze, de mai bine de doi ani, într-o clădire închiriată - pentru care plăteşte 10.000 de euro pe lună - în vreme ce fostul ei sediu, cumpărat din fonduri publice, a fost atribuit SNCFR de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Artizanul acestei situaţii aberante este judecătorul Florin Costiniu - ajuns ulterior inculpat din dosarul de corupţie care-l priveşte pe senatorul Cătălin Voicu.

GALERIE FOTO cu istoria imobilului furat Primărie Galaţi

image

Mulţumim domnului Costel Gheorghiu, cel care ne-a pus la dispoziţie fotografiile şi documentele legate de Palatul Lambrinidi. Domnia-sa ne-a mărturisit că aceste documente sunt rodul unei îndelungate şi laborioase munci personale în Arhivele Statului.

Odiseea Palatului Lambrinidi

Imobilul în litigiu este situat chiar în buricul târgului, pe strada Domnească nr 51, la doar 100 de metri de clădirea în care Primăria stă acum cu chirie.

Potrivit documentelor existente la Arhivele Statului, superbul imobil a aparţinut până în 1890 industriaşului Epaminonda Lambrinidi. Acesta a fost declarat, în anul amintit, în stare de faliment, iar clădirea a intrat în proprietatea societăţii bancare „Creditul Funciar Urban" care, mai bine de 17 ani, a dat-o în chirie Curţii de Apel Galaţi.

În anul 1907, Palatul Lambrinidi este cumpărat de Primăria Galaţi, din fonduri publice, iar actul, înregistrat de tribunalele Ilfov şi Covurlui (sub numerele 1156/9.02.1907, respectiv 367/16.02.1907) se află şi acum, în original, în Arhivele Statului. Preţul tranzacţiei a fost de 140.000 lei aur, din care 40.000 de lei s-au dat pe loc, iar restul sumei în rate semestriale întinse pe 10 ani.

Curtea de Apel a mai funcţionat, plătind chirie Primăriei, în amintitul imobil până în 1930. Între 1930-1940, aici a funcţionat Liceul de Fete Mihail Kogălniceanu, instituţie care părăseşte clădirea în 1940, din cauza avariilor produse de cutremur. Imobilul intră într-un amplu proces de consolidare, iar în 1941 devine sediul Primăriei şi Sfatului Popular Orăşenesc Galaţi. În 1968, instituţiile se mută în fostul Grand Hotel (care fusese naţionalizat), Palatul Lambrinidi fiind predat Direcţiei Regionale CFR Galaţi, printr-un ordin (nr 95/7 mai 1968), semnat de celebrul activist comunist Constantin Dăscălescu.

image

Actul prin care celebrul activist comunist Constantin Dăscălescu fura gălăţenilor Casa Lambrinidi

Decizie pronunţată de un judecător corupt!

În anul 2006, Primăria Galaţi s-a prins că ar putea să-şi reprimească imobilul confiscat de autorităţile comuniste şi a deschis proces. Tribunalul şi Curtea de Apel Galaţi i-au dat fără probleme dreptate, dreptul de proprietate fiind incontestabil.

Lovitura de teatru avea să vină însă din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, în 3 mai 2007 (adică exact la 100 de ani de când Primăria cumpărase Palatul Lambrinidi!), a decis, cu totul bizar, că imobilul aparţine de fapt SNCFR, dat fiind că „bunul a devenit proprietate socialistă de stat". Această sintagmă înfiorătoare este formulată, în scris, de către judecătorul Florin Costiniu, personaj devenit celebru mai ales prin faptul că, în 2010, a fost arestat în legătură cu scandalul de corupţie în care este implicat senatorul Cătălin Voicu.

image

Judecătorul Costiniu, în momentul reţinerii sale în dosarul de corupţie al senatorului Voicu.

Grav este şi că Primăria Galaţi nu a fost reprezentată de nimeni la procesul pierdut la Înalta Curte. Şefa Compartimentului juridic al instituţiei era în acea vreme Doina Udrescu, care între timp a demisionat şi a ajuns avocat pe bază de onorariu al Primăriei, de la care încasează anual peste un miliard de lei vechi.

În sarcina doamnei Udrescu se poate reţine faptul că, în calitatea de şef al Compartimentului juridic din Primărie, nu s-a prezentat sau nu a delegat pe cineva să se prezinte la procesul pierdut la Înalta Curte.

image

Avocata Doina Udrescu era şefă peste juriştii din Primăria când s-a pierdut clădirea

Pierderi de 120.000 de euro pe an

Pierderea clădirii a adus oraşului o pagubă de circa şase milioane de euro, acesta fiind preţul la care este evaluat Palatul Lambrinidi. Şi mai grav este că, în vreme ce imobilul său a ajuns la SNCFR, Primăria funcţionează într-o clădire deja retrocedată.

În anul 2010, fostul Grand Hotel a fost restituit în natură moştenitorilor grecului Elie Climis, iar Primăria este nevoită să plătească chirie de 10.000 de euro pe lună.pentru a-şi putea continua activitatea. Practic, din cauza deciziei judecătorului Costiniu şi a incompetenţei aparatului juridic al Primăriei, gălăţenii pierd, anual, 120.000 de euro.

Avocatul Alexandru Bălan (fost preşedinte al Curţii de Apel Galaţi), unul dintre cei mai reputaţi jurişti gălăţeni, ne-a ajutat în clarificarea aspectelor juridice ale acestui dosar şi a rezumat totul în doar câteva cuvinte: „Totul este o aberaţie! Cred că judecătorul care a decis asta era în stare de imponderabilitate".

Rămâneţi pe fază! În ediţiile următoare ale cotidianului "Adevărul" vom publica şi alte dezvăluiri despre mecanismul absurd care a păgubit oraşul Galaţi de una dintre cele mai importante clădiri din patrimoniul său.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite