Exclusiv/ Executarea silită a SNIF Galaţi a fost suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe utilaje scoase la licitaţie sunt esenţiale petntru îndiguiri  Foto Corina Tătaru
Multe utilaje scoase la licitaţie sunt esenţiale petntru îndiguiri Foto Corina Tătaru

Judecătoria a anulat sentinţa prin care patrimoniul SNIF era scos la licitaţie.ANAF avea sechestru pe bunuri, dar nu l-a înregistrat la cartea funciară, fapt care a permis executarea silită a patrimoniului SNIF. Conducerea societăţii îl acuză pe executorul judecătoresc că a subevaluat bunurile.

Sute de utilaje folosite la îndiguiri, precum şi clădiri aparţinând Societăţii Naţionale de Imbunătăţiri Funciare Galaţi au fost scoase la licitaţie în contul unei datorii de 177.879 de lei către SC TCF Dab SRL din Dăbuleni.

Debitul s-a majorat cu penalităţi de întârziere totalizând 800.172 de lei. Firma din Dăbuleni şi-a cedat creanţa către SC Ultimex Trading SRL Galaţi, societate care aparţine fostului director al SNIF Galaţi, Dan Maţgras, iar acesta a trecut la executarea silită a societăţii.

Proprietatea statului

SNIF Galaţi îl acuză pe executorul judecătoresc Dumitru Viţelaru de abuz în serviciu: „Executorul judecătoresc a fost recuzat şi era în curs procedura legală pentru numirea altui executor judecătoresc. Nu se puteau executa silit bunurile pentru că ele aparţin statului", ne-a declarat Cristian Dorobanţu, consilier juridic la SNIF.

Dumitru Viţelaru, nu este de acord.
„Nu sunt în niciuna din situaţiile de incompatibilitate şi am considerat că nu este cazul să mă abţin. Nu am oprit executarea silită pentru că cererea de recuzare a fost respinsă", a replicat Viţelaru.

La rândul său, Viorel Buzea, directorul SNIF Galaţi, susţine că executorul judecătoresc a subevaluat bunurile societăţii şi le-a scos la licitaţie la preţuri de nimic. „Executorul nici nu a trecut pe la societate ca să vadă utilajele şi clădirile. Cred că a luat preţurile dintr-un catalog, altfel nu-mi explic cum poate să scoată la vânzare magazii de 569 de metri pătraţi cu doar 46.443 de lei. I-am făcut plângere penală", susţine şeful SNIF Galaţi.

Dumitru Viţelaru afirmă însă că bunurile în discuţie sunt în proprietatea privată a statului şi pot fi executate. „Evaluarea nu a fost făcută de executor, ci de doi experţi. Ei au fost împiedicaţi să intre în societate şi atunci au făcut evaluarea prin comparaţie cu bunuri similare. Este un risc pe care conducerea societăţii şi l-a asumat când nu le-a permis accesul în societate", ne-a declarat executorul judecătoresc Dumitru Viţelaru.

Sentinţă anulată

Judecătoria Galaţi a anulat în primă instanţă pe 3 decembrie 2010 sentinţa comercială a Tribunalului Bucureşti, care legaliza executarea silită a bunurilor SNIF, iar procedura a fost suspendată până la finalizarea procesului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite