Drama bolnavilor de cancer: dorm câte doi în pat la Spitalul de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii se înghesuie unii pe alţii în pat Foto: Adrian Obreja
Pacienţii se înghesuie unii pe alţii în pat Foto: Adrian Obreja

Situaţia în care a ajuns Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi este strigătoare la cer. Conturile sunt goale, farmacia deasemenea, personalul este insuficient, materialele sanitare lipsesc şi ele cu desăvârşire şi pacienţii dorm câte doi în pat la Oncologie. O mini-secţie cu 10 paturi, pentru mii de bolnavi de cancer!

Media zilnică a bonavilor care trec pragul secţiei pentru terapie cu radiaţii este de 60 pe zi. Dintre aceştia, cel puţin 25 au nevoie de internare.

„Avem doar 10 paturi în cadrul secţiei de Oncologie. Vin oameni cu stări avansate ale bolii care nu pot fi chemaţi în fiecare zi, pentru tratament. În plus, avem pacienţi din patru judeţe, aici fiind singurul aparat de Radioterapie din regiune. Ne descurcăm foarte greu. Dorm câte doi în pat. Nu avem ce face. Nu sunt paturi”, spune dr. Laura Rebegea medic primar Oncologie – Radioterapie.
 
De-a lungul timpului s-au încercat tot felul de variante pentru a putea rezolva cât de cât această problemă. Una dintre ele a fost aceea de a interna o parte de bolnavi în alte secţii, în schimb soluţia nu s-a dovedit a fi cea mai eficientă.



„Nu putem să-i urmărim aşa cum trebuie pe aceşti pacienţi. Suntem doar doi medici şi fizic nu avem cum. Au mai fost câte doi la Ginecologie, cinci la O.R.L., trei la Oncologie. Nu poţi supraveghea pacienţii împrăştiaţi în toate secţiile spitalului”, mai spune dr. Laura Rebegea.

Tratamentul unui astfel de pacient bolnav de cancer durează şi câte două luni, ceea ce face ca paturile secţiei să fie în permanenţă supra aglomerate.

„Trebuie respectate anumite etape ale tratamentului la radioterapie. Sunt pacienţi care stau internaţi şi câte opt săptămâni”, declară dr. Rebegea.

Situaţia cu care se confruntă medicii de la Galaţi este una aparte în timp ce la Oradea sau la Braşov există câte 30, respectiv 25 de paturi în aceste secţii.

dr



„De 25 – 30 de paturi avem şi noi nevoie. La fel ca în celelalte centre”, spune ,medicul oncolog. 

„Ne învelim unii pe alţii”

Bolnavilor aflaţi în faţa morţii nu le-a mai rămas nimic decât să facă haz de necaz.

„E foarte greu. Am stat câteva zile cu o persoană de 90 de kilograme în pat. Ne înţelegeam bine, stătea fiecare pe bucăţica lui. Sunt bătrâni bolnavi, trebuie să ai grijă să nu-i atingi. E greu tare”, spune Marinică Belciugan, un unul dintre pacienţi.

Aceeaşi situaţie tragi-comică se întâlneşte şi în saloanele de femei.

„De trei săptămâni sunt în spital. Dormim câte două în pat că altceva nu avem ce face. Ne învelim una pe alta, ne încălzim aici cu toate. Am unit două paturi să putem sta trei persoane puţin mai confortabil”, spune Floarea Ariton, o altă pacientă internată la Radioterapie.

În ultimii cinci ani medicii oncologi au făcut nenumărate memorii către conducerea spitalului şi către minister însă până acum nu a venit niciun  răspuns din partea autorităţilor responsabile.

pacienti
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite