Deszăpezirea străzilor din Galaţi, o afacere ratată de "băieţii deştepţi" din cauza Salubrităţii
0Serviciul Public Ecosal a îndepărtat zăpada de pe principalele artere rutiere cu ajutorul propriilor utilaje. În acest scop, de la bugetul local, s-au cheltuit 800.000 de lei.
Deszăpezirea străzilor din municipiul Galaţi este făcută şi în acest an de Serviciul Public Ecosal (fosta societate de salubritate Ecosal SA), aflat în subordinea Consiliului Local.
„Pentru deszăpezirea din acest an, avem la dispoziţie un buget de 1000.000 de lei, din care, până astăzi (miercuri 15 februarie n.red.), au fost cheltuiţi 768.000 de lei. S-a intervenit cu 58 de utilaje şi s-au folosit 1.487,19 tone de material antiderapant. Ecosal mai are pe stoc 360 de tone de sare, dar aşteptăm sosirea unor cantităţi suplimentare", a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galaţi
La Galaţi, pe principalele artere rutiere (nu însă şi pe străzile adiacente acestora şi cu atât mai puţin pe aleile dintre blocuri!), s-a circulat şi se circulă în condiţii bune pentru că Ecosal a intervenit în permanenţă cu cele cinci autospeciale moderne pentru împrăştiat sare, achiziţionate în cursul anului trecut.
Pentru situaţii cu ninsori abundente, în care cele 58 de utilaje ale Ecosal s-ar putea dovedi insuficiente, Serviciul Public Ecosal a licitat pe SEAP „închirierea de vehicule industriale cu şofer pentru servicii de deszăpezire". Valoarea acestor servicii a fost estimată la 520.000 de lei.
„Luni, când stratul de zăpadă depus a fost mai consistent, suplimentar s-a apelat la încă 12 utilaje (trei autogredere, şase buldoexcavatoare şi trei încărcătoare frontale, de la firmele Vetex, AltStil şi Vega 93. Acestea sunt plătite la ora de intervenţie, nu şi pentru staţionare, iar tarifele adjudecate prin licitaţie chiar nu sunt profitabile. Noi tragem efectiv de patronii acestor firme să liciteze ca să ne închirieze utilajele. Pentru un autogreder, ora de intervenţie se plăteşte cu 80 de lei, pentru un buldoexcavator cu 55 de lei, iar pentru un încărcător frontal 200 de lei. Se pot verifica pe SEAP. Practic, se plăteşte doar motorina", a mai afirmat Ciumacenco.
Edilul a mai spus că, după îndepărtarea zăpezii de pe marile artere rutiere, se va interveni şi pe străduţele din cartiere.
În Galaţi, sunt 425 de străzi a căror suprafaţă totală însumează 3.300.000 de metri pătraţi, adică echivalentul a 1.000 de kilometri de bandă carosabilă.
„Tot Serviciul Public Ecosal se ocupă şi de deszăpezirea trotuarelor, în dreptul instituţiilor publice. La ora actuală, în această activitate, sunt implicate 81 de persoane, care lucrează cu freze de zăpadă, două autosărăriţe, un buldoexcavator, o autobasculantă şi un încărcător frontal. În Galaţi, sunt 900.000 de metri pătraţi de trotuar", a mai informat Ciumacenco.