Designerul turc care a adus în România rețetele veritabile de kebab și baclava: „Dacă gătești cu pasiune, gustul vine” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hasan, un turc de 39 de ani stabilit la Galați, a reușit în doar câteva luni să îi cucerească pe locuitorii orașului de la malul Dunării cu mâncărurile tradiționale turcești. La mare căutare este kebabul cu vinete, baclavaua, salatele, ciorba de linte și de burtă și, surprinzător, orezul cu lapte.

Hasan Arslan Uzuntaș, designerul pasionat de gastronomie  FOTO Valentin Trufașu
Hasan Arslan Uzuntaș, designerul pasionat de gastronomie FOTO Valentin Trufașu

Hasan Arslan Uzuntaș (39 de ani) a venit acum mai bine de 5 ani în România și a locuit în aproape toate orașele mai mari, pornind de la Timișoara, Iași, Sibiu, Cluj, Buzău, Constanța, Tulcea, București și până la Suceava, Focșani, Corabia, Urziceni, Arad, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Slatina și Orșova.

S-a îndrăgostit însă de Galați, unde a venit acum 9 luni și și-a deschis un restaurant cu specific turcesc. A mărturisit pentru „Adevărul” că orașul îi amintește de Gaziantep, localitatea din Turcia din care provine, pentru că este liniștit, cu lume amabilă și foarte cochet, iar Faleza de pe malul Dunării se aseamănă mult cu cea din orașul său de baștină.

Hasan a adus la Galați gustul mâncărurilor tradiționale turcești FOTO Ada Turcească
Hasan a adus la Galați gustul mâncărurilor tradiționale turcești FOTO Ada Turcească

Hasan a fost designer în Turcia, dar este extrem de pasionat de gastronomia turcă și a venit în România pentru ca românii să simtă gustul veritabil al mâncărurilor turcești făcute după rețete tradiționale. Mulți turci și-au deschis restaurante la Galați, însă nu au rezistat prea mult pentru că nu au reușit să dea aroma și gustul preparatelor tradiționale turcești.

„Pentru mine este o pasiune să gătesc. La restaurantul meu eu pregătesc toată mâncarea. Toate ingredientele sunt naturale. Condimentele sunt comandate și vin din Turcia, iar preparatele sunt pregătite pe loc, imediat după ce se dă comanda”, explică Hasan.

Baclava tradițională cu fistic

Falafelul și humusul sunt printre preferatele clienților, iar ceea ce face diferența este gustul deosebit al preparatelor. Designerul pasionat de gătit dă și câteva exemple de mâncăruri turcești care sunt pregătite greșit sau după ureche la multe restaurante.

De pildă, în baclavaua cu fistic nu se pun nuci, așa cum se întâmplă în multe restaurante din România, un lucru pe care puțini români îl știu. „Clienții care au mers în Turcia și au mâncat acolo, vin și la mine la restaurant și mănâncă și spun că nu este nicio diferență. Dacă gătești cu pasiune, gustul vine”, spune Hasan.

GALERIE FOTO MÂNCĂRURI TRADIȚIONALE TURCEȘTI PREPARATE DE HASAN

În Turcia este și o vorbă care spune „mâna are gust.” La restaurantul lui Hasan se vine doar cu rezervare, după ce gălățenii au prins gustul mâncărurilor tradiționale turcești.

„Clienții care vin au învățat să aibă răbdare când vin la restaurantul meu. Poate dura o oră, o oră și jumătate, pentru că mâncarea este pregătită pe loc, dar gustul este cu adevărat deosebit”, ține să precizeze designerul reprofilat pe gastronomie.

Kebab cu vinete, o noutate gastronomică în România

Una din piesele forte ale bucătăriei lui Hasan este kebabul, mâncarea tradițională turcească atât de cunoscută și pe care mulți români o consumă destul de frecvent.

Ce face diferența este faptul că Hasan gătește kebab cu vânătă, așa cum se prepară în Turcia, o mâncare care îți lasă gura apă.

Hasan este îndrăgostit de Galați și s-a stabilit în orașul de la malul Dunării FOTO Valentin Trufașu
Hasan este îndrăgostit de Galați și s-a stabilit în orașul de la malul Dunării FOTO Valentin Trufașu

O altă specialitate de-a casei, vinetele la grătar, se prepară din vinete, iaurt, usturoi, peste care se pune carne de vită și sos.

Orezul cu lapte după care sunt înnebuniți clienții

Dimineața, la restaurantul lui Hasan se servește menemen, o omletă tradițională turcească, care se prepară cu roșii, ardei iuți și ouă.

Deși poate părea bizar, mulți din clienții lui Hasan îi cer să le gătească orez cu lapte. Nu este orezul cu lapte pe care îl pregătea mama odinioară, ci cu totul altceva.

Orezul cu lapte care îți lasă gura apă FOTO Ada Turcească
Orezul cu lapte care îți lasă gura apă FOTO Ada Turcească

„Laptele are o concentrație de grăsime de 3%, zahărul care se pune este vanilat, iar orezul și ingredientele le las la cuptor pentru 30 de minute la foc liniștit, amestec constant, iar apoi, după ce sting focul, mai las 10 minute”, explică Hasan rețeta după care se dau în vânt clienții săi.

La mare căutare sunt și salatele, cum este cea de vinete, ciorba de linte și ciorba tradițională turcească de burtă. „Pentru mine nu contează banii. Tot ce vreau este ca clienții mei să fie fericiți după ce îmi mănâncă preparatele”, este dorința lui Hasan.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite