Deşeurile din seminţele de fructe fac iaurtul mai sănătos. Profesorii gălăţeni încearcă diversificarea produselor alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetările au cuprins mai multe sortimente de iaurt. foto: Diana Deleanu
Cercetările au cuprins mai multe sortimente de iaurt. foto: Diana Deleanu

Deşeurile devin parte componentă a produselor alimentare la care în prezent se fac cercetări. Profesorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au deja rezultate încurajatoare pentru iaurtul care se face cu deşeuri din seminţe de cătină, struguri sau afine. Iar aceste cercetări sunt cerute de firme de profil din ţară, care îşi doresc să scoată pe piaţă astfel de produse.

Gabriela Iordăchescu este profesoară la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi de peste 20 de ani. A încercat mereu ca prin cercetare să aducă noi produse pe piaţa alimentară. Pentru ultima invenţie, iaurtul îngheţat cu cătină măcinată, a ţinut cont de politicile mondiale din domeniu, care recomandă reducerea deşeurilor prin valorificarea lor. "Am încercat să valorificăm şrotul obţinut din presarea cătinei, pentru obţinerea uleiului de cătină. Am încercat să facem un iaurt congelat, o nouă variantă a unui produs răcoritor, practic similar îngheţatei dar care are ca materie primă iaurtul şi nu smântâna", ne-a declarat Gabriela Iordăchescu, profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. 

iaurt catina

Cercetarea a durat mai multe luni şi a scos la iveală care este concentraţia optimă de cătină pentru un gust şi un aspect atractiv. O astfel de analiză a luat naştere ca urmare a unei colaborări cu o firmă din Bucureşti, ce doreşte să introducă pe piaţă produse bio, obţinute prin valorificarea deşeurilor. "Ei au avut acest şrot care putea fi valorificat. Practic acest şrot putea fi considerat un deşeu. Dar de fapt, pentru că încă are compuşi activi, da, deci am eliminat uleiul, restul compuşilor pot fi valorificaţi şi în special compuşii de culoare. Ştim că în cazul cătinei avem un potenţial nemăsurat – vitamică C, compuşi omega", ne-a explicat Gabriela Iordăchescu. 

iaurt catina

Cercetarea teoretică dar şi posibilitatea de a testa practic produsele studiate, datorită laboratoarelor moderne din cadrul facultăţii, sunt motivele pentru care firme de profil din ţară încheie colaborări cu cadrele didactice. Potrivit Danielei Borda, profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, "putem să oferim soluţii, soluţii la cheie în domeniul industriei. Pentru că putem face cercetarea de laborator, testarea cu ajutorul paneliştilor dar şi o prima testare la nivel pilot, la nivel similar cu cea industrială." 

Iar în cadrul cercetărilor sunt incluşi chiar şi studenţii. 70 de tineri, din toţi anii de studiu, s-au ocupat de degustarea produselor."Dat fiind că sunt studentă la control şi expertiza produselor alimentare, mai mult senzorial – aspect, textură, dacă are sau nu substanţe aditivate, la aceste aspecte mă uit", ne-a declarat Andreea. Altă studentă ne-a declarat că iaurtul "are un gust pot spune mai natural, aduce a iaurtul bunicii de la ţară." 

iaurt catina

Profesorii din cadrul facultăţii au venit şi cu alte produse inedite, obţinute tot prin valorificarea deşeurilor - iaurt cu faină de struguri şi iaurt cu făină de afine sunt doar câteva dintre ele. Dacă vor fi şi producători interesaţi, iaurtul ar putea ajunge pe rafturile din magazine în doar câteva luni.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite