Cum se prepară mâncarea de brozbe, un deliciu culinar în Banat. Ingredientele care dau gustul apetisant al preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncare de brozbe Foto: www.gustos.ro
Mâncare de brozbe Foto: www.gustos.ro

Preparatul culinar are influenţe sârbeşti, în special asupra denumirii, iar unul dintre specificurile zonei Banatului în arta culinară este că legumele vor fi însoţite aproape întotdeuna de carnea de porc.

Termenul ”brozbe” are diverse înţelesuri, în funcţie de zona în care este folosit, şi se referă în general la legume cu aspect sferic, din familii apropiate. În zona Banatului, prin brozbe se înţelege atât sfecla, cât şi napii. De pildă, localnicii se referă la napi ca la brozbe de mâncare, iar în satul Bărăştii Iliei, sătenii folosesc termenul pentru a se referi la sfeclă. În Moldova, prin brozbe se face referire la varză, iar în Ardeal, termenul vizează guliile.

Primul pas pentru pregătirea mâncării de brozbe este să curăţăm legumele, iar în paralel vom pune la fiert ciolanul de porc până când aceasta se va desprinde uşor de pe os. ”Vom tăia apoi carnea în bucăţi potrivite ca mărime şi o prăjim în ulei. Separat, napul curăţat de coajă va fi ras ca merele, pe răzătoare”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-napi (patru, cinci bucăţi) sau două sfecle mai mici;

-ciolan de porc-un kilogram;

-Făină-50 de grame;

-Ulei-80-100 de mililitri;

-Smântână-50 de grame;

-Sare şi piper, după gust;

În timp ce prăjim uşor carnea de porc, putem adăuga şi puţină supă în care a fiert ciolanul pentru a-i da un gust şi mai bun, iar apoi punem napii raşi, lăsând ingredientele să se călească. Dacă decidem să folosim sfeclă roşie, o vom curăţa şi tăia cuburi, adăugând-o peste carnea de porc, la fel cum se procedează şi cu napii.

”Carnea se prăjeşte până când începe să se înmoaie, presărând apoi puţină făină peste preparat şi amestecând continuu. Vom adăuga apoi sare şi piper, după gust, iar dacă mai e nevoie, vom mai pune puţină supă din vasul în care a fiert ciolanul pentru a da consistenţă mânzării”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

După ce am închis focul, mâncarea de brozbe se lasă să se tempereze puţin, fiind servită apoi cu smântână şi cu puţin pătrunjel pentru a completa gustul dulce-acrişor al preparatului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite