Cum se prepară delicioasa plachie de pui. Cât se sotează legumele, când adăugăm bucăţile de pui şi cum se serveşte preparatul
0Preparatul este specific Munteniei şi, deşi primul gând ne duce la plachia de crap, puiul poate fi folosit la fel de bine pentru a pregăti o plachie ce poate fi servită pe loc sau poate fi pusă la păstrare în cămară pentru sezonul rece.
Vom începe prin a pârli, jumuli, curăţa şi tăia puii, iar ceapa o vom toca mărunt, ca pentru tocană. Roşiile le vom opări puţin, scoţându-le apoi coaja şi le vom trece prin maşina de tocat pentru a obţine pasta de tomate. Vom toca mărunt şi pătrunjelul şi ţelina, iar căţeii de usturoi îi vom tăia rondele.
”Vom presăra puţină sare şi piper pe pui şi îl vom prăji în 75 de mililitri de ulei. Separat, vom pune într-un alt recipient apă cu restul de ulei rămas, unde vom sota ceapa cu sosul de roşii, frunzele de ţelină, iar usturoiul va fi lăsat să fiarbă până începe să se omogenizeze cu celelalte ingrediente, iar la sfârşit vom adăuga şi crenguţa de cimbru”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente
-Doi pui (preferabil de curte), care să cântărească în medie cam 600-700 de grame fiecare;
-Ceapă-750 de grame;
-Roşii-opt bucăţi;
-Ulei-200 de mililitri;
-Pătrunjel-o legătură;
-Ţelină cu frunze-o legătură;
-Sare şi piper după gust;
-Usturoi-cinci căţei;
-Cimbru-o crenguţă.
După ce s-au sotat legumele, în acelaşi recipient vom pune şi bucăţile prăjite de pui, lăsându-le să fiarbă 20 de minute sub capac, iar după ce stingem focul, vom adăuga şi frunzele de pătrunjel, iar mâncarea este gata.
”Preparatul se serveşte, de regulă, rece, însoţit de mămăliguţă şi de murături sau castraveţi muraţi, în funcţie de ce are gospodarul în casă. Plachia de pui poate fi şi pusă la cămară, la păstrat, în borcane ermetic închise”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.
Dacă alegem să servim plachia de pui mai târziu, ea nu se va mai reîncălzi, putând fi mâncată şi alături de o pâine pregătită în casă.