Cum se prepară apetisantele chifteluţe de icre. Ce consistenţă trebuie să aibă compoziţia şi cu ce se serveşte preparatul
0Preparatul este unul pescăresc din zona Dobrogei şi surprinde plăcut prin puţinătatea ingredientelor de care avem nevoie pentru a-l pregăti şi timpul scurt de preparare. Chifteluţele sunt o alternativă delicioasă la deja cunoscutele preparate realizate din icre.
Putem achiziţiona icrele de crap de la magazin, dar dacă le scoatem direct din peşte e şi mai bine. Le curăţăm de pieliţă şi punem apoi cartofii la fiert în coajă. Curăţăm cartofii şi tocăm ceapa mărunt, de dimensiunea unui bob de orez, dacă se poate.
”Amestecăm icrele cu cartofii, ouăle, ceapa, adăugăm sare şi piper după gust, iar usturoiul îl tocăm mărunt sau îl dăm pe răzătoare, cum ne vine mai bine, formând din aceste ingrediente o compoziţie care trebuie să ajungă la o consistenţă semitare, care să ne permită să o modelăm uşor. Dacă este prea tare, vom mai pune un ou, dacă este prea moale, mai adăugăm puţin cartof”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente:
-Icre-300 de grame (de preferat icre de crap nesărate);
-Cartofi-trei bucăţi (600 de grame);
-Ouă-trei bucăţi;
-Ceapă-trei bucăţi (500 de grame);
-Sare şi piper, după gust;
-Usturoi-trei căţei;
-Ulei-100 de mililitri;
-Unt-50 de grame;
-Făină-100 de grame;
-Mălai-100 de grame
Putem lega la fel de bine ingredientele şi cu puţin miez de pâine înmuiată, ca la orice alt tip de tocătură. Punem la încins uleiul şi adăugăm apoi peste el şi untul, iar în paralel formăm chifteluţele, fiecare dintre ele urmând să cântărească cam 50 de grame.
”Trecem chifteluţele prin mălai şi făină şi le punem la prăjit, la foc moderat. Le vom întoarce pe o parte şi pe cealaltă până vor căpăta culoarea galben pai, semn că s-au pătruns. Este indicat să gustăm dintr-o chifteluţă pentru a fi siguri că acestea s-au făcut bine, iar la nevoie vom mai adăuga sare şi piper. Putem pune şi puţin mărar, astfel încât să scoatem în evidenţă gustul de peşte”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
Chifteluţele de icre se pot servi apoi cu o jumătate de lămâie tăiată pe o farfurie ca aperitiv, dar şi ca mâncare propriu-zisă în zilele de post, eliminând din compoziţie ouăle şi untul, alături de un Souvignon Blanc mai corpolent, spre sec.