Cum să îţi faci revizia la maşină acasă, la un preţ accesibil. De ce e bine să cureţi motorul înainte să începi înlocuirea filtrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revizia auto reprezintă un aspect esenţial pentru buna funcţionare a maşinii, fiind şi un exerciţiu obligatoriu pentru proprietarii de maşini. Revizia constă în schimbarea uleiului şi a filtrelor (aer, combustibil, ulei) şi, cu toate că cei mai mulţi dintre noi preferă să efectueze revizia într-un service autorizat, este bine de ştiut ca acest lucru poate fi realizat şi de şoferi la domiciliu, pentru a reduce costurile.

O evaluare rapidă a preţurilor practicate de service-urile auto ne arată că tarifele pentru o revizie auto variază, în funcţie de marca maşinii, între 200 şi 800 lei, cu tot cu manoperă. Pentru efectuarea reviziei la domiciliu este necesar un minim de unelte, ce se poate găsi la orice magazin de specialitate. De remarcat că nu vorbim despre ITP (care se face o dată la doi ani şi care este obligatoriu prin lege), ci de o revizie anuală, recomandată de mecanici, dar neobligatorie.

”Revizia maşinii se efectuează când maşina este rece, pentru a evita eventualele accidentări ce ar putea fi cauzate de uleiul încins sau vaporii de ulei”, precizează Marcel Boghian, inginer auto. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să identificaţi locaţia fiecărui filtru care urmează să fie înlocuit.

Nu strică să faceţi înainte şi o curăţare a compartimentului motor cu un set de lavete pentru a-i oferi un plus de protecţie împotriva prafului. Primul filtru pe care îl veţi înlocui este cel de aer (este cel mai voluminos corp din compartimentul motor, în care pătrund conducte de dimensiuni mari, ce ajută la circulaţia mai eficientă a curenţilor de aer).

După ce îl identificaţi, îi veţi desface capacul prin deşurubare sau deschiderea clips-urilor. Scoateţi filtrul vechi şi curăţaţi locaşul acestuia, introducând apoi filtrul nou pe aceeaşi poziţie unde era fixat cel vechi, iar apoi strângeţi capacul sau clips-urile.

Un pic mai delicată va fi identificarea filtrului de combustibil, deoarece amplasarea acestuia poate varia în funcţie de producător. Cea mai comună zonă de amplasare este în compartimentul motor, dar mai poate fi găsit şi sub autovehicul, în partea dreaptă.

”Demontarea acestui filtru se face prin desfacerea siguranţelor de pe conducte, dar preventiv, pentru a nu deversa combustibil pe sol, se poziţionează o tavă sub acesta. Se montează apoi filtrul nou urmărind săgeata desenată pe acesta, pentru a avea siguranţa că l-am poziţionat corect”, explică inginerul Marcel Boghian.

Schimbarea filtrului de habitaclu (filtrul de polen) este o operatie uşoară, care se efectuează prin demontarea unui capac ( amplasarea acestui filtru se află în interiorul maşinii, în special sub bord, în partea dreaptă).Se desface capacul şi se scoate filtrul vechi cu atenţie, pentru a nu împrăştia particulele de praf din acesta,înlocuindu-se apoi cu filtrul nou.

Uleiul nou va fi doar cel recomandat de producătorul maşinii

Ultima operaţie din cadrul reviziei va fi realizarea schimbului de ulei si înlocuirea filtrului. Mai întâi se desface buşonul de pe capacul culbutorilor  şi se deşurubează buşonul din baia de ulei.  Şoferii care aleg să facă revizia în garajul propriu trebuie să ştie că şi în cazul acestei operaţii este obligatoriu să se amplaseze o tavă sub baia de ulei pentru colectarea uleiului uzat, urmând ca acesta să fie dus ulterior la un centru de colectare a uleiurilor uzate.

”După ce s-a scurs tot uleiul din motor, c e ar trebui să dureze aproximativ 10 minute, strângeţi cu grijă buşonul băii de ulei şi înlocuiţi filtrul de ulei cu unul nou. Ultima etapă a reviziei constă în umplerea motorului cu ulei. Aici e musai să fiţi foarte atenţi, deoarece uleiul trebuie sa fie doar cel recomandat de producător şi trebuie pus doar în cantitatea specificată de acesta”, avertizează inginerul Marcel Boghian.

Pentru a avea siguranţa că motorul are cantitatea de ulei necesară, se face verificarea nivelului cu ajutorul jojei, iar acesta, evident, nu trebuie să depăşească limita maximă. După încheierea acestei operaţiuni, puteţi spune că aţi efectuat singuri revizia la propria maşină, urmând să consemnaţi pe o hârtie numărul de kilometri la care aţi realizat operaţiunea, astfel încât să ştiţi cu precizie când o veţi programa pe următoarea. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite