Cum ne vindecăm trăind bucuria. Între 4 şi 7 milioane de neuroni sunt distruşi când nu ne stăpânim nervii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dependenţa de ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru ne influenţează inclusiv capacitatea de a ne bucura şi, mai ales, sănătatea. Când reuşim să sincronizăm mintea cu inima, corpul va emite neurotransmiţători benefici, precum serotinina şi dopamina, iar starea de bucurie va fi cel mai bun medicament pentru organism.

Deşi poate părea ciudat, mulţi dintre noi nu înţeleg ce înseamnă cu adevărat bucuria pentru că sunt mult prea mentali. ”Bucuria este o stare, o atitudine. Noi am fost obişnuiţi, programaţi cumva să aşteptăm ca bucuria să vină din exterior, fie primind sau cumpărând ceva, fie sub forma unui compliment. Ce trebuie să se înţeleagă este că există o bucurie exterioară, care indiferent de situaţie ne condiţionează, şi o bucurie interioară. Esenţa bucuriei este în interiorul nostru, nu în exterior. Când accesăm bucuria interioară, nu ne mai condiţionează nimic, ci doar propria noastră minte”, explică psihologul Stelian Chivu.

Putem vorbi astfel de un adevărat proces al descoperirii bucuriei prin introspecţia interioară, care nu va avea niciodată nevoie de ceva din exterior. Trăirea stării de bucurie este localizată în emisfera cerebrală dreaptă, dar şi în zona plexului solar. Există şapte tipuri de bucurie. Avem mai întâi individul care găseşte bucuria în mâncare şi odihnă, apoi cel care caută doar plăcerile sexuale, urmat de persoana care adoră să fie şef, lider, să dea ordine.

O altă categorie sunt cei care găsesc bucuria atunci când iubesc, urmată de indivizii care simt această stare când inventează sau inovează, în general când crează ceva. Există însă şi bucuria păcii, resimţită de acele persoane care au ajuns la un echilibru mental care le permite să nu mai fie influenţaţi sau disturbaţi indiferent de ce se întâmplă în exterior, iar ultima categorie îi vizează pe cei care trăiesc bucuria comunicării cu Divinitatea.

”Din punct de vedere fizic, când o persoană se bucură, creierul generează dopamină. Acesta este unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul  sistemului nervos şi transmite informaţia între neuronii creierului. Când ne enervăm, s-a stabilit că sunt distruşi între 4 şi 7 milioane de neuroni, conform studiilor efectuate pe această zonă. Iată deci cât de important este să nu cedăm unor impulsuri de moment şi să ne păstrăm calmul”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Bucuria depăşeşte ca vibraţie iubirea

Practic, bucuria acţionează ca un agent chimic asupra creierului, ca şi starea de enervare, de altfel. Diferenţa constă în faptul că, în cazul bucuriei, se crează noi sinapse neuronale, iar corpul generează trei neurotransmiţători: serotonină (numită şi molecula stării de bine, intervine în producerea somnului, în procese mintale şi afective (depresie şi anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă), în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale), dopamina şi noradrenalina (un neurotransmiţător al sistemului nervos simpatic).

Medicul David Hopkins a făcut mai multe cercetări, în urma cărora a ajuns la concluzia că bucuria are o vibraţie care o depăşeşte chiar şi pe cea a iubirii, în ceea ce specialiştii numesc piramida conştiinţei. ”Pentru a dobândi bucuria interioară, nu trebuie decât să decidem acest lucru. O astfel de decizie ţine de nivelul de conştiinţă al fiecăruia dintre noi. Bucuria va atrage întotdeuna iubire, ţinând cont de legea rezonanţei, având o frecvenţă extrem de înaltă. Iată diferenţa între bucuria venită din exterior şi trăirea bucuriei interioare, pe care apoi o poţi dărui”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Unitatea dintre minte şi inimă

Chiar dacă iniţial simţim că bucuria pe care o trăim nu este autentică, această păcăleală a minţii, dacă o putem numi aşa, este una constructivă. Şi asta pentru că mintea subconştientă nu va face această diferenţă. Ea va primi informaţia, care în acest caz este bucuria, şi o va executa.

”Bucuria crează o unitate între minte şi inimă, astfel încât să nu mai avem conflicte interioare. Mintea poate spune că ne minţim singuri, pe când inima se bucură pur şi simplu de un peisaj, ca să dăm un exemplu. Într-o zi urâtă, poţi vedea şi simţi doar ploaia şi vântul sau poţi să observi frumuseţea lunii odată cu venirea serii. Totul ţine de modul cum percepem lucrurile şi ne raportăm la ele. Bucuria vindecă toate celulele corpului, pentru că această stare nu este trăită doar mental şi emoţional, ci şi fizic. S-au făcut studii, care au arătat fără putinţă de echivoc că persoanele care trăiesc starea de bucurie se vindecă mult mai repede şi complet faţă de cele care se gândesc doar la boală şi trăiesc această stare”, explică psihologul Stelian Chivu.

Trăind starea de bucurie, mulţi dintre noi vor rezolva relativ repede problema stresului, numit şi boala secolului 21.  ”Starea de bucurie ne va aduce treptat la acea stare de echilibru interior, la pacea după care mulţi dintre noi tânjesc. Practic, dacă ne schimbăm starea, se modifică efectiv chimia creierului, deoarece acesta produce anumiţi neurotransmiţători, extrem de nocivi organismului, în caz de durere sau supărare, în timp ce la bucurie sunt generaţi alţi neurotransmiţători benefici organismului”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite