Cum ne influenţează emoţiile deciziile zilnice. De ce nehotărârea duce la boală şi cât contează să ne cunoaştem mintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele fiecărei decizii pe care o luăm stă un gând, iar în spatele acestuia stă întregul bagaj emoţional şi psihic pe care îl avem. De multe ori fără să ştie, majoritatea dintre noi îşi trăieşte viaţa pe baza unor programe mentale implantate din copilărie sau deprinse de-a lungul anilor de la familie, şcoală, biserică sau societate.

În viaţă, unele decizii suntem nevoiţi să le luăm forţaţi de împrejurări. Vorbim de acei factori care nu stau în puterea noastră de control. Poate fi vorba de o calamitate naturală, când trebuie să acţionăm pentru a ne salva viaţa sau falimentul firmei unde lucrăm, când vrând, nevrând trebuie să ne căutăm un alt loc de muncă sau poate să începem ceva pe cont propriu. Când vorbim de decizia interioară, ea este întotdeuna alegerea noastră ca stare psihologică şi manifestare emoţională.

”Multe persoane nu înţeleg, de fapt, ce este şi cum se ia o decizie. Când vorbim despre decizie, ea trebuie înţeleasă ca o atitudine, care se ia în prezent. O stare de indecizie interioară poate crea boală la nivel fizic sau dezechilibre profunde la nivel emoţional. Cel mai la îndemână exemplu este când ne este drag de cineva, dar suntem indecişi: să rămân cu acea persoană sau nu. Această stare de indecizie crează un conflict mental, ce poate mai devreme sau mai târziu să somatizeze în fizic”, explică psihologul Stelian Chivu.

Pentru a începe să luăm decizii în cunoştinţă de cauză, primul pas este să începem să ne analizăm propria minte. Astfel, o minte agitată, confuză sau împrăştiată va lua, de regulă, cele mai proaste decizii sau va amâna luarea acestora până când va fi forţată să ia o hotărâre ce nu ţine de dorinţele persoanei în cauză, riscând astfel să creeze un conflict interior.

”O persoană dezechilibrată emoţional, apatică, care are o fobie sau mai multe, nu va putea decide pentru sine, preferând să lase altora această putere. Este şi o lipsă de antrenament mental şi emoţional. Acesta pregăteşte o persoană pentru luarea unei decizii şi susţinerea ei ulterioară. Am pacienţi care trebuiau la un moment dat să ia o hotărâre cu privire la necesitatea efectuării unor operaţii chirurgicale, dar erau indecişi, iar acest lucru le-a afectat până la urmă sănătatea şi aşa şubrezită”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Cum, când  şi cât decidem

Persoanele care nu reuşesc să ia decizii interioare  sau le iau, dar nu le pot susţine, au, de regulă, probleme destul de serioase cu energia vitală. Dacă îşi propun să nu mai fumeze sau să scape de orice alt viciu, au nevoie de energie pentru a susţine o astfel de hotărâre, iar în lipsa ei, decizia rămâne doar o idee care le trece prin cap la un moment dat.

”Deciziile interioare se iau cu ceea ce se numeşte creierul abdominal, în corelaţie cu plexul cardiac, cu zona ce ţine de emoţie, de empatie, de o cantitate suficient de mare de energie care îmi permite să am o anumită stare prin care să îmi duc la îndeplinire hotărârea luată. Din creierul abdominal porneşte atitudinea, puterea de a lua o decizie, iar din zona plexului cardiac porneşte puterea, forţa şi focusul care permite realizarea acelei hotărâri”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Pentru a începe procesul de învăţare al luării unei decizii trebuie să ţinem cont de câteva elemente: cum, când  şi cât decidem. Una este să iei o decizie când eşti odihnit şi cu o stare mentală bună şi cu totul altceva este când luăm hotărâri stresaţi, obosiţi şi deprimaţi. Aici intervine şi mintea subconştientă, care ia orice program primit din exterior şi repetat de câteva ori ca fiind adevărat.

”Dacă o persoană spune constant că nu îi iese nimic, are ghinion în orice face şi alte astfel de lucruri, mintea subconştientă va prelua aceste expresii şi le transforma în programe mentale, la care va asocia şi stările emoţionale corespunzătoare, şi va acţiona în consecinţă. O decizie poate fi eficientă doar atunci când este luată în mod conştient de persoana în cauză, cu o voce clară, hotărâtă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Unde ne sunt gândurile, acolo este şi energia

Prin urmare, nu este suficient să spunem mental că am luat o decizie, ci trebuie să o repetăm constant, să investim energie pentru a o pune în practică şi să avem o stare emoţională pozitivă când facem asta. Chiar şi postura este importantă când luăm o decizie. Trebuie să avem coloana vertebrală dreaptă când spunem şi repetăm decizia luată.

”O persoană care spune că vrea să fie sănătoasă trebuie să îşi pună întrebarea cât timp se gândeşte la boală şi cât timp se gândeşte la sănătate pe parcursul unei zile. Aici este cheia, pentru că acea persoană canalizează mai multă energie spre gândirea negativă decât către cea pozitivă. Asta nu înseamnă să nu îşi mai ia medicaţia, ci ne referim strict la procesul mental şi cel emoţional asociat. Trebuie să gândească că este sănătoasă acum, în prezent, nu la faptul că se însănătoşeşte, pentru că acesta este un proces ce ţine de ceva legat de viitor. Sunt nuanţe destul de fine, pe care dacă le înţelegem, deciziile pe care le luăm vor avea greutate şi chiar se vor îndeplini”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Scepticii ar spune imediat că asta înseamnă să te minţi pe tine însăţi, însă lucrurile nu stau deloc aşa. Dacă din 10 lucruri pe care le facem, unul este pozitiv şi ne focalizăm atenţia şi energia pe acesta, mintea subconştientă va prelua acel gând şi îl va executa, transformându-l în realitate. Există evident şi reversul medaliei, cum este cazul ipohondrilor, care preiau boli sau fobii de la alte persoane prin simpatie, empatie sau însuşirea unor programe negative.

Concluzionând, în spatele fiecărei decizii pe care o luăm stă un gând, susţinut de atitudine şi o stare emoţională. ”Dacă nu putem influenţa deciziile exterioare pe care le luăm de fiecare dată, deciziile interioare ţin doar de noi şi de nivelul de conştientizare pe care îl avem”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite