Cum ne feresc de accidente verificările periodice ale maşinii. Ce nu trebuie omis pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: blog.autovit.ro
Foto: blog.autovit.ro

Secretul unei bune fiabilităţi a maşinii stă în atenţia pe care fiecare şofer o acordă autovehiculului. Mulţi conducători auto nu fac decât verificări superficiale ale maşinii şi pun apoi pe seama ghinionului defectarea diverselor componte ale maşinii.

Şoferii cu ceva experienţă la volan fac verificări periodice la motor, sistemul de frânare şi cel de direcţie, ca să le amintim pe cele mai importante. Vă prezentăm mai jos câteva verificări pe care trebuie să le efectuaţi la diverse intervale de timp, astfel încât să vă asiguraţi că nu există riscul să rămâneţi cu maşina în drum sau, mai rău, să provocaţi un accident de circulaţie.

Motorul

Nu trebuie să treacă o lună de zile fără să ridicaţi capota maşinii şi să aruncaţi măcar o privire la compartimentul motor. Recomandarea specialiştilor este să inspectaţi toate furtunele de la motor  pentru a vedea dacă vreunul dintre acestea prezintă semne de uzură pronunţată sau umezeală, ori dacă este crăpat. Dacă motorul are un capac de protecţie, va trebui să îl demontaţi sau să vă adresaţi unui service autorizat pentru această operaţiune. Odată cu înlăturarea capacului, pot ieşi la iveală probleme ce se pot dovedi grave. De pildă, pot fi detectate scurgerile de ulei sau alte lichide şi poate fi identificată uşor sursa acestora. Nu vreţi să circulaţi aşa cu maşina, în special în timpul sezonului cald, pentru că motorul se va încinge şi există riscul ca acestei lichide să se aprindă, iar consecinţele vi le puteţi imagina şi singuri. Pasul următor este să verificaţi cureaua de distribuţie. Aceasta trebuie să fie bine întinsă şi să nu prezinte crăpături. Verificaţi cu atenţie nivelul lichidului de frână, al celui de ulei şi de atingel, iar dacă acesta se situează sub minimul indicat, completaţi până la limita maximă cu lichid.

Trenul de rulare  

Tot odată pe lună trebuie să vă faceţi timp pentru a verifica cu minuţiozitate trenul de rulare. O veţi face pentru siguranţa dumneavoastră, a pasagerilor din maşină şi a celorlalţi participanţi la trafic. Primul pas este verificarea cauciucurilor. Mai exact, trebuie să vă uitaţi cu atenţie la gradul de uzură al acestora atât pe interior, cât şi pe exterior, dar şi dacă aveţi presiunea în pneuri recomandată de producător. Dacă constataţi că una dintre părţile pneurilor este mai uzată decât cealaltă, este cazul să faceţi de urgenţă o verificare la un service autorizat. Mecanicii vor analiza geometria roţilor, starea bucşelor, dar şi a pivoţilor. Ţinând cont că acum este perioada când se înlocuiesc cauciucurile de iarnă cu cele de vară, în special după ridicarea restricţiilor impuse de autorităţi, nu vă zgârciţi la câţiva lei când mecanicul vă va întreba de echilibrarea roţilor. Treceţi apoi la verificarea furtunelor de frână, a căror importanţă este, de asemenea, evidentă. Dacă prezintă crăpături sau, mai rău, observaţi urme de umezeală pe ele, mergeţi imediat la un service autorizat. Nu în ultimul rând, aruncaţi o privire şi la discurile de frână. Verificaţi în special dacă prezintă zgârieturi sau crăpături pe zonele în care intră în contact cu plăcuţele, iar dacă sesizaţi acest lucru, înlocuiţi-le, chiar dacă nu este deloc ieftin, pentru a nu avea neplăcuta surpriză de a rămâne fără  frână în trafic.

Luminile

Cel puţin odată pe săptămână verificaţi funcţionalitatea becurilor maşinii, în special la autovehiculele care nu au senzori care indică când un bec s-a ars. Motivul este simplu. Aceste becuri se ard relativ repede, în ciuda asigurărilor date de cei de la care le cumpărăm, şi în acest context riscaţi să provocaţi un accident rutier pentru că şoferul care circulă în spatele maşinii dumneavoastră nu observă când puneţi frână sau semnalizaţi intenţia de a efectua un viraj. Este necesar să fiţi atenţi şi când înlocuiţi aceste becuri. Dacă nu ştiţi cu exactitate ce bec să cumpăraţi, aduceţi-l pe cel ars la magazinul de piese auto pentru a cumpăra exact ce vă trebuie. Nu vă jucaţi cu asta, chiar facă vi se pare o operaţiune banală. Mulţi şoferi au înlocuit după ureche becurile, iar pentru că unele dintre acestea aveau rezistenţe subdomensionate raportat la cerinţele maşinii, s-au trezit cu incendii la autovehicul.

Verificările din mers

Nu faceţi greşeala la care mulţi conducători auto sunt predispuşi. Imediat ce urcă în maşină, dau muzica la maxim şi o ţin aşa până la destinaţie. Unele defecţiuni care scapă de verificările vizuale pot fi detectate în timpul deplasării cu maşina, iar acest lucru se poate face doar când este linişte. Puteţi afla, de pildă, dacă aveţi probleme la direcţie, la sistemul de frânare sau la motor. Nu va fi deloc amuzant să constataţi în timpul mersului că nu vă mai ţine frâna sau nu puteţi manevra maşina din cauza unei defecţiuni la caseta de direcţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite