Cum a fost sluțit cu termopane și o toaletă în curte conacul boierului căruia țăranii nu i-au primit sicriul în cimitir

0
Publicat:

Conacul boierului Tache Anastasiu, din județul Galați, este într-o stare avansată de degradare, iar numeroasele intervenții l-au urâțit și mai mult. Istoricii povestesc că boierul era urât de țăranii din zonă, iar la moartea lui a avut loc chiar o răscoală.

Conacul boierului Tache Anastasiu are nevoie de reabilitare FOTO: Direcția Județeană pentru Cultură
Conacul boierului Tache Anastasiu are nevoie de reabilitare FOTO: Direcția Județeană pentru Cultură

Conacul se află în satul Călmățui, din judeţul Galaţi, și a aparținut boierului Tache Anastasiu, fondatorul PNL alături de I.C Brătianu şi M. Kogălniceanu. Clădirea conacului are prispă şi coloane cu fus cilindric, care te trimite cu gândul la insulele greceşti, chiar de acolo de unde se trăgea şi proprietarul.

Potrivit istoricilor, beciul este căptuşit cu cărămidă şi se află sub clădire, iar deasupra conacului este un foișor de unde boierul supraveghea foarte atent lucrările ţăranilor de pe câmpurile lui.

În interiorul conacului funcționează o grădiniță FOTO: Arhivă
În interiorul conacului funcționează o grădiniță FOTO: Arhivă

Deși este monument istoric, de-alungul anilor, clădirea a fost lăsată să se degradeze, nefiind găsite fondurile necesare pentru reabilitarea ei. Mai mult, s-au făcut și unele intervenții fără avizul Direcției Județene pentru Cultură: au fost montate geamuri termopan, iar la câţiva metri de conac a fost construită o toaletă. 

„Acolo s-a intervenit din dorința de a face niște îmbunătățiri. S-au pus niște termopane la anexele clădirii, iar cei de la Direcția de Cultură au venit și au spus că nu e permis. (…) Conacul necesită multe investiții, dar cum este monument istoric, nu putem să intervenim. Acolo trebuie găsită o  linie de finanțare europeană, pentru a include acest conac într-un circuit turistic. Eu am tot încercat să găsesc o finanțare externă, deoarece de la bugetul local nu ne permitem. Noi acum, de exemplu, avem de asigurat partea de cofinanțare la gaze și canalizare în comună”, spune Niță Chebac, primarul comunei Grivița.

Vechile ferestre înlocuite cu termopane FOTO: Direcția Județeană pentru Cultură
Vechile ferestre înlocuite cu termopane FOTO: Direcția Județeană pentru Cultură

De câțiva ani, în interiorul conacului funcționează grădinița din satul Călmățui.

„Este o grupă mixtă formată din 15 copii. Nu putem interveni la clădire, dar facem igienizări, mai tundem iarba. Avem un om de serviciu care face curat. Ne dorim să mutăm grădinița în altă locație, deoarece nu putem să asigurăm copiilor în interior toaleta”, explică primarul comunei Grivița.

La moartea sa, țăranii au făcut o răscoală

De profesie jurist, Tache Anastasiu a fost un personaj politic important, între anii 1877-1878 şi 1881-1891, prefect al judeţului Tecuci, apoi deputat şi senator pentru judeţele Tutova, Tecuci şi Covurlui, ceea ce îi va atrage porecla, printre adversari, de „Paşă cu trei tuiuri”.

Potrivit istoricilor, pe cât de mare politician a fost, pe atât a fost de urât de sătenii din zona unde avea moșia. Era un mare proprietar de pământuri, dar şi un bun organizator, care urmărea întotdeauna să obţină cât mai mult profit de pe moşiile sale. Obişnuia să aducă ţărani, muncitori de prin alte zone ale ţării, pe care îi plătea cu bani puţini pentru muncile agricole de pe moşia sa, lipsindu-i astfel de venituri pe ţăranii de pe moşiile sale. 

Intrarea în conacul boierului Tache Anastasiu FOTO : Arhivă
Intrarea în conacul boierului Tache Anastasiu FOTO : Arhivă

Imaginea sa de om hain şi răzbunător a atras nu numai ura ţăranilor. La conacul de la moşia Călmăţui a construit un foişor deasupra conacului pentru a supraveghea mai bine lucrările ţăranilor pe câmpurile lui. Se spune că la moartea lui a fost o răscoală, iar sătenii au refuzat să fie îngropat în cimitirul satului.

Presa vremii îl cataloga drept „imoral, perfid, ipocrit, devine stăpânul a trei moşii pe Valea Călmăţuiului şi la Ţigăneşti, este atât de aprig urât de ţăranii exploataţi, încât nici sicriul nu îl primesc să fie înmormântat în cimitirul lor şi e adus noaptea, pe furiş, la conac”.

Academia Română a împărţit moşia sătenilor

 Academia  Română va intra în posesia proprietăţilor lăsate în testamentul lui Tache Anastasiu în anul 1910.  A împărţit moşia sătenilor, păstrându-şi pentru sine câteva suprafeţe de teren cu vii şi păduri, precum şi conacele pe care le vor transforma în şcoli.

Tot Academia i-a consacrat o cruce înaltă, din marmură neagră, aşezată pe cavoul unde „paşa cu trei tuiuri” îşi doarme somnul de veci alături de soţia sa. Mormântul se află în cimitirul satului Călmăţui, lângă biserica ctitorită de unchiul său, din vecinătatea conacului.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite