Cum a ajuns o firmă din Galaţi să distribuie în şcoli lapte suspect de „contaminare politică”. O afacere controversată pe mulţi bani publici
0Până să intre în combinaţia cu bani publici, Mazepa Trading SRL făcea o cifră de afaceri de 1,6-1,8 milioane de lei pe an, cu 15-18 angajaţi şi cu profit de plus/minus câteva mii de lei. După numai doi ani şi mai multe contracte încredinţate de CJ Galaţi, direct sau la licitaţii fără contracandidat, cifra de afaceri a firmei a crescut cu 400%
Scandalurile legate de toxiinfecţiile alimentare apărute, la începutul lunii martie, în două şcoli din judeţul Galaţi (prilej cu care aproape 60 de copii au ajuns la spital) atrag atenţia asupra firmei care se ocupă de distribuirea laptelui şcolarului în judeţul Galaţi.
Pe numele ei din certificat Mazepa Trading SRL Galaţi, amintita firmă pare să fie principala vinovată de furnizarea în şcoli a laptelui stricat, după ce comisiile de anchetă constituite la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au concluzionat că marfa fusese livrată în stare perfectă de fabricile producătoare („Olympus” Braşov şi „LaDorna” Suceava).
Practic, problemele au apărut în cursul depozitării intermediare şi a livrării către şcoli a laptelui, ceea ce indică faptul că firma amintită nu dispune de mijloacele tehnice adecvate şi nici de personal suficient de calificat în manipularea produselor alimentare perisabile.
Partea ciudată este că amintitele comisii de anchetă au pus batista pe ţambal când vine vorba de eventuale măsuri ce trebuiesc luate împotriva firmei gălăţene, care pare să aibă un „spate” politic important. De altfel, după cum vom arăta în continuare, Mazepa Trading SRL este o firmă de casă a PSD, fiind introdusă în afacerea cu laptele şcolarului printr-o împrejurare destul de controversată.
Licitaţii în serie cu participant unic: Mazepa SRL
Mazepa Trading SRL nu s-a ocupat niciodată, până în ianuarie 2013, cu distribuirea de produse în şcoli. De altfel, firma amintită nu avea nicio experienţă în distribuirea de alimente la scară foarte mare (vorbim în programul „Laptele şi cornul” de peste 60.000 de porţii distribuite zilnic în şcolile gălăţene), având o afacere constând în câteva magazine alimentare în oraşul Galaţi.
În toamna lui 2012, noul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, doctorul Nicolae Bacalbaşa (PSD) a decis rezilierea contractului de distribuire a laptelui şcolarului cu firma Risk Com SRL Brăila (care se ocupa de această activitate de nouă ani).
Motivul a fost anunţat cu surle şi cu trâmbiţe de Bacalbaşa, care a sugerat că firma brăileană a obţinut contractul ilegal, cu sprijinul politic al PDL, respectiv al fostului preşedinte Eugen Chebac (actualmente parlamentar UNPR). Nu-i mai puţin adevărat că afacerea cu Risk Com Brăila este în prezent anchetată de DNA, la sesizarea CJ Galaţi, existând suspiciunile de abuz în serviciu şi de trafic de influenţă.
În urma rezilierii, Risk Com SRL a mai distribuit laptele până pe 21 ianuarie 2013, după care în scenă a intrat Mazepa Trading SRL Galaţi, în urma unei licitaţii la care a fost, absolut surprinzător, unicul ofertant. Evident, a şi câştigat, deşi nu avea niciun fel de experinţă în domeniu şi nici nu era producător de lapte.
Una peste alta, în amintita dată, CJ Galaţi a încheiat cu Mazepa Trading contractul 1.192/25.01.2013, în valoare totală de 2.282.165 lei, pentru un an de zile.
În februarie 2014, CJ Galaţi a organizat o nouă licitaţie pentru distribuirea „lapte-corn” în semestrul doi al anului şcolar 2013-2014, în valoare de 2,4 milioane lei, la care aceeaşi firmă a fost unicul participant.
Urmare a acestei din urmă licitaţii, CJ a încheiat cu Mazepa Trading contractul nr. 1.421/07.02.2014, în valoare de 1.122.774 lei fără TVA, pentru distribuirea în municipiul Galaţi şi contractele nr. 1.422/07.02.2014 (713.708 lei) şi nr. 1.423/07.02.2014 (572.550 lei), pentru zonele Tecuci şi Pechea.
Apoi, au mai urmat două contracte cu încredinţare directă a distribuţiei, pentru perioade scurte, către Mazepa Trading SRL, până la finalizarea licitaţiei pentru perioada 2014-1016.
Şi a treia licitaţie este adjudecată tot de firma din Galaţi
În august 2014, CJ a lansat licitaţiile pentru selectarea firmelor cu care va încheia acordurile cadru pentru „lapte-corn” în anii şcolari 2014-2015 şi 2015–2016.
Pentru distribuirea laptelui a fost alocată suma totală de 16.143.767 lei, iar pentru produsele de panificaţie valoarea era de 8.196.066 lei. În total, distribuţia produselor pe cei doi ani şcolari a fost estimată la 24 de milioane de lei.
De data aceasta, Mazepa Trading SRL nu s-a mai prezentat singură la licitaţia organizată în august 2014 pentru distribuirea în perioada septembrie 2014 - iunie 2016, ci a avut câţiva competitori, printre care şi o serie de producători de lapte. Care n-au câştigat căci –nu-i aşa? – intermediarul poate oferi oricând un preţ mai bun decât producătorul.
Licitaţia a stârnit un oarecare scandal, iscându-se acuzaţii că datele din oferte ar fi „transpirat”, însă procurorii gălăţeni, sesizaţi, în chestiune, s-au făcut că plouă. Ori poate că nu s-au făcut că plouă şi pregătesc o surpriză penală în acest caz.
Mazepa a luat şi mărul
La începutul lui 2013, parcă pentru a-şi justifica statutul de favorită a preşedintelui Bacalbaşa, Mazepa Trading a câştigat şi distribuţia mărului în şcolile gălăţene. Evident, firma amintită nu produce nici mere, după cum nu produce nici lapte, ci doar intermediază, contra unui câştig consistent.
De altfel, în aprilie 2013 avea să izbucnească un adevărat scandal după ce s-a constatat că firma distribuia nişte mere numai bune de dat la porci: mici, zbârcite, dar cumplit de scumpe. Merele ajungeau cam la 4,5 lei pe kilogram (sumă decontată de autorităţi), însă ceea ce ajungea efectiv la copii erau nişte zbârcituri de 1,5-1,8 lei/kilogram, în piaţă, la desfacerea cu amănuntul. Diferenţa, se înţelege, rămânea firmei, ca profit.
Urmare a scandalului, patronul firmei, Sorin Gheorghiu, a dat vina pe furnizor, care ar fi livrat marfă proastă. Păi, dacă se ştia că era proastă şi neconformă cu condiţiile contractului, de ce, totuşi, s-a distribuit copiilor?
Banii publici au mărit cu 400% cifra de afaceri a Mazepa
În anul 2012, până să intre în combinaţia cu bani publici, Mazepa Trading SRL făcea o cifră de afaceri de 1,6-1,8 milioane de lei pe an, cu 15-18 angajaţi şi cu profit de plus/minus câteva mii de lei.
Societatea lucra, cum s-ar spune, în contul omeniei, însă, cu toate acestea, patronul firmei a găsit resurse financiare să-şi construiască în Deltă, la Murighiol, un ditamai complex turistic („La Sorin”) pe unde au ajuns în vacanţă, la un pescuit şi-o ciorbă de peşte, şi câţiva dintre liderii PSD Galaţi. În fine, o fi fost doar o coincidenţă.
În 2013, odată cu intrarea în afacerea cu lapte şi cu mere pentru şcolari, Mazepa Trading SRL sare la o cifră de afaceri de peste 3 milioane de lei. Ba chiar face şi un profit de 58.000 de lei. În 2014, asistăm la un nou salt, la 6,8 milioane de lei cifră de afaceri (pe aproape patru ori mai mare decât înainte de contractele cu CJ) şi un profit de 79.000 de lei. Surprinzător, toată această creştere spectaculoasă se bazează pe doar trei angajaţi în plus faţă de perioada de dinainte de distribuţia laptelui în şcoli.
Cât priveşte calitatea prestaţiei, se ştie: copiii ajung la spital din cauza proastei manipulări a produsului, iar instituţiile abilitate să se ocupe de sancţionarea celor vinovaţi păstrează o tăcere cel puţin suspectă. O fi vreo legătură între „spatele” pesedist al firmei Mazepa Trading şi faptul că şefii de instituţii deconcentrate din Galaţi sunt, în marea lor majoritate, o moştenire a perioadei când acest partid se afla la guvernare?
Un răspuns pare să-l dea, prin ricoşeu, chiar preşedintele CJ Galaţi, doctorul Nicolae Bacalbaşa, care, după izbucnirea scandalului toxiinfecţiilor din şcoli, a aruncat la înaintare teoria conspiraţiei, declarând, într-o încercare patetică de a proteja firma „de casă”, că la mijloc ar fi un sabotaj şi nu foarte multă incompetenţă dublată de aranjamente politice.