Vinovatul pentru îmbolnăvirea elevilor din Pechea, încă negăsit. Există şi o ipoteză năucitoare: laptele s-a stricat din cauza drumurilor proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul făcut de medicii de la Igiena Alimentelor la fabrica din Braşov care a produs laptele ce a cauzat spitalizarea celor 19 şcolari din Pechea s-a soldat cu concluzia că toate condiţiile legale sunt respectate şi că laptele nu a fost livrat stricat. Vestea bună este că toţi copiii afectaţi de toxiinfecţia alimentară se simt mult mai bine şi vor fi externaţi.

Cazul celor 19 elevi din localitatea gălăţeană Pechea, internaţi vineri în spital din cauza unei toxiinfecţii alimentare provocată de laptele primit la şcoală, este încă departe de a fi elucidat. Practic, autorităţile nu izbutesc să descopere ce verigă a lanţului n-a funcţionat cum trebuie de produsul a ajuns la copii alterat.

Deocamdată sunt clare două aspecte, în urma controalelor făcute în teren. În primul rând, s-a concluzionat că depozitarea laptelui la şcoala din Pechea era făcută în condiţii corespunzătoare, fiind exclusă ipoteza că alterarea produsului s-ar fi petrecut aici.

În al doilea rând, controalele făcute de Protecţia Consumatorului şi de către medicii de la Igiena Alimentelor la fabrica producătoare (Olympus Braşov) au ajuns la concluzia că fluxul de producţie respecta toate normele legale, fiind exclusă alterarea laptelui în această etapă.

„Am făcut un control la fabrica Olympus. Nu am descoperit nereguli sau aspecte care să pună probleme. S-au prelevat probe şi urmează să se efectueze analize de laborator la începutul săptămânii viitoare. Rămâne de văzut exact unde au apărut problemele, deoarece Olympus nu are contract direct, iar livrarea laptelui se făcea prin intermediar”, a declarat pentru presa braşoveană Sorin Susanu, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov.

Acesta a lansat în discuţie, cu acest prilej, o nouă ipoteză legată de modul în care laptele s-ar fi putut strica: manipularea necorespunzătoare în timpul transportului de la Braşov la şcolile din Galaţi.

„Spre exemplu, dacă arunci cutia de lapte într-o maşină, aceasta se poate fisura şi dacă prinde aer în trei-patru zile pot apărea modificări, iar laptele nu mai este conform. Deocamdată, însă, nu putem să spunem că ei sunt de vină. Vom vedea după ce se efectuează şi testele de laborator”, a mai declarat Susanu.

Este de menţionat că distribuţia efectivă a laptelui şcolarului este asigurată la Galaţi, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţului, de firma Mazepa SRL, una dintre firmele care în ultimii ani s-a „lipit” frecvent la astfel de contracte (inclusiv la „mărul şcolarilor”), fie prin licitaţie, fie prin încredinţare directă (pe perioadele în care licitaţiile erau blocate de contestaţii).

Ipoteză şocantă: laptele a fost stricat de... drumurile proaste

De asemenea, trebuie spus că inspectorii de la Igiena Alimentelor (compartiment din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Braşov) au mai avansat o pistă pentru continuarea anchetei.

Mai exact, este vorba despre posibilitatea ca ambalajul folosit pentru lapte să fie sensibil mai sensibil la şocuri decât se credea, iar totul să fie în corelaţie cu starea foarte proastă a unor porţiuni din drumurile pe care se transporta produsul.

În fine, să spunem şi vestea bună: toţi elevii afectaţi de toxiinfecţia produsă la Pechea se simt acum bine, iar în cursul acestei zile vor fi externaţi din spital. De altfel, o parte dintre aceştia au plecat acasă încă de duminică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite