Controale aspre la operatorii economici. Pompierii au descoperit numeroase nereguli şi au aplicat sancţiuni contravenţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controalele au fost intensificate după tragedia din clubul Colectiv. Foto: Adevărul
Controalele au fost intensificate după tragedia din clubul Colectiv. Foto: Adevărul

Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii rămâne obiectivul prioritar al pompierilor gălăţeni. În primul semestru al acestui an, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Galaţi a desfăşurat un număr de 26 de controale la operatorii economici cu spaţii destinate alimentaţiei publice, turism şi agrement (baruri, discoteci, cluburi, hoteluri), ocazie cu care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale.

După tragicul eveniment de la Clubul Colectiv şi intrarea în vigoare a noii legislaţii au fost intensificate controalele la operatorii economici cu profil alimentaţie publică, turism şi agrement (baruri, discoteci, cluburi, hoteluri), astfel în ultimile două săptămâni au fost efectuate 36 de controale ocazie cu care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, dintre care 35 de avertismente şi 26 amenzi, în cuantum de 77.500 lei.

Aceste controale vor continua până la punerea în legalitate a tuturor  categoriilor de operatori economici sau instituţii publice în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
La nivelul judeţului Galaţi, din cele 431 de unităţi de învăţământ preuniversitar, 52 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 12 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu deşi se încadrează în categoria de construcţii ce se supun procesului de avizare autorizare.

„Acestea au fost sancţionate şi se fac demersurile legale pentru intrarea în legalitate, 367 dintre acestea nu fac obiectul avizării sau autorizării conform legislaţiei în vigoare, deoarece au fost construite şi puse în funcţiune înainte de apariţia reglementărilor privind avizarea şi autorizarea, iar până în prezent nu au făcut extinderi, modernizări ori schimbări de destinaţie. Autorizaţiile de securitate la incendiu se emit după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, la darea în exploatare a construcţiilor sau amenajărilor noi”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Pe timpul controalelor au fost remediate anumite deficienţe constatate, iar cele mai frecvente nereguli identificate au fost: lipsa avizului se securitate la incendiu, deficienţe privind existenţa şi funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, deficienţe privind organizarea activitatăţii de apărare împotriva incendiilor, nu s-a asigurat întocmirea registrului de control la instalaţiile de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori, nu s-au verificat mijloacele de apărare împotriva incendiilor cu personal calificat, nu s-a asigurat echiparea cu sistem de iluminat pentru evacuare ori acesta era defect, nu se verifică periodic instalaţiile de punere la pământ, uşi anulate ori blocate fără a mai fi asigurate condiţiile iniţiale care au stat la baza eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu.

De asemenea, planurile de evacuare nu sunt afişate în locuri vizibile şi pe căile de acces astfel încât să poată fi cunoscute de utilizatori, s-a constatat reducerea căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor mărfuri pe acestea. Utilizarea instalaţiilor electrice se realizează, în unele cazuri, cu defecţiuni şi improvizaţii şi fără a fi protejate corespunzător faţă de materiale combustibile, uşile de pe căile de evacuare au sensul de deschidere invers sensului de evacuare spre exterior.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite