Contre între reprezentanţii Spitalului de Urgenţă din Galaţi şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică pe tema testării personalului şi a unităţii mobile de ATI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea mobilă de Terapie Intensivă este funcţională, dar nu are personal Foto: ISU Galaţi
Unitatea mobilă de Terapie Intensivă este funcţională, dar nu are personal Foto: ISU Galaţi

Conducerile celor două instituţii sanitare se acuză reciproc că nu au făcut ce trebuia pentru testarea periodică a personalului medical şi detaşarea de asistenţi medicali pentru ca unitatea mobilă de Terapie Intensivă să devină funcţională.

Managerul Spitalului de Urgenţă din Galaţi arăta cu degetul miercuri, 22 iulie, către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi vizavi de incapacitatea testării personalului medical odată la 5 zile, aşa cum a hotărât Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

”Direcţia de Sănătate Publică trebuia să se preocupe de găsirea laboratoarelor pentru testarea personalului medical. Noi trebuia să testăm personalul medical în 5 zile, conform deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Nu am putut să testăm pentru că tot noi am găsit ajutor din partea Spitalului de Copii şi a Spitalului de Boli Infecţioase”, declara Valentina Alina Dobrea, managerul Spitalului de Urgenţă din Galaţi.

În replică, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi susţin că Spitalul de Urgenţă ar fi trebuit să încheie contracte cu laboratoare autorizate pentru testarea personalului, lucru care nu s-a întâmplat.

„Spitalul Judetean trebuia să încheie contracte cu laboratoare autorizate pentru a putea testa personalul propriu, aceste testări fiind în afara metologiei şi a programului naţional. Direcţia de Sănătate Publică a facut demersuri către laboratoare pentru testarea prsonalului. Nu s-a reuşit pentru că acestea erau supraglomerate cu teste în lucru şi teste în aşteptare”, ne-a declarat dr. Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Unitatea mobilă ATI este funcţională, dar nu are personal

Şi unitatea mobilă de Terapie Intensivă care a fost instalată în curtea Spitalului de Urgenţă şi care este funcţională este motiv de contre între cele două instituţii sanitare.

”Pentru Terapie Intensivă, tot Spitalul de Copii ne va ajuta cu trei asistente de Terapie Intensivă. Personalul de la Terapie Intensivă deserveşte Blocul Operator, Terapia Intensivă COVID, Terapia Intensivă NONCOVID. Sunt deja trei puncte şi al patrulea punct, mă refer la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, ar fi prea mult pentru personalul medical”, susţine managerul Spitalului de Urgenţă din Galaţi.

Reprezentanţii DSP Galaţi precizează că au întreprins demersurile legale pentru detaşarea de personal, dar acest lucru nu este posibil în acest moment din cauza pandemiei de coronavirus.

”Personalul solicitat de Spitalul Judeţean pentru ca unitatea de Terapie Intensivă să funcţioneze este de 15 asistenţi medicali cu specializare în terapie intensivă, doi asistenţi medicali pentru transfuzii si 10 persoane ca personal auxiliar. Direcţia de Sănătate Publică a făcut toate demersurile necesare în vederea detaşării de personal medical specilizat din celelalte spitale din judeţ, însă acestea înregistrează deficit de personal. Prin urmare, am primit suport de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Galaţi cu un asistent şi de la Spitalul de Copii cu 3 asistenţi medicali de terapie intensivă şi două infirmiere de terapie intensivă. Mai mult, Direcţia de Sănătate Publică a făcut demersuri la Ministerul Sănătaţii pentru detaşarea a 5 medici de terapie intensivă din ţară. Ne pare rău pentru acuzele aduse de Spitalul Judeţean. S-a făcut tot posibilul pentru rezolvarea tuturor problemelor ridicate de perioda gravă pe care o traversăm tocmai pentru a veni în sprijinul populaţiei din Galaţi.”, spune dr. Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite