Comuna fără locuri de cazare şi atracţii turistice, dar promovată ca staţiune. „Să se oftice ei...”
0Tuluceşti, o comună din judeţul Galaţi, a obţinut statutul de localitate de interes turistic local, cu toate că nu are niciun hotel pentru cazarea turiştilor, iar la singura pensiune din zonă primarul este acţionar.
Tuluceşti este o comună situată în vecinătatea oraşului Galaţi, cu o populaţie de aproximativ 7.000 de locuitori, şi a fost declarată oficial prima localitate de interes turistic local din judeţul Galaţi. Asta în condiţiile în care nu are vreun obiectiv important de vizitat şi nici măcar vreun hotel ca să găzduiască potenţialii turişti.
Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Economiei, a adoptat, pe 22 octombrie, un proiect de hotărâre pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice, iar comuna Tuluceşti se numără printre cele 13 localităţi atestate prin actul normativ amintit.
Primarul localităţii, Petrică Bratu, îi contrazice pe cei care râd de noul statut al comunei şi spune că, dimpotrivă, există numeroase obiective turistice de vizitat, dar şi oportunităţi de investiţii cu fonduri europene.
„Când am făcut această solicitare la Guvern am avut în primul rând în vedere faptul că pădurea Gârboavele, care este administrată de Consiliul Judeţean, este pe teritoriul administrativ al comunei noastre şi este principala atracţie turistică a municipiului Galaţi. Pot fi accesate foarte multe fonduri europene, dar pe lângă acestea vom accesa şi noi, ca comunitate locală, pentru a dezvolta partea de turism. Pot fi accesate şi multe proiecte private. Se pot face pensiuni sau chiar locaţii de agrement la Tuluceşti, adică un bazin acoperit, cu o sală de sport. Se crează foarte multe oportunităţi de atragere a fondurilor europene”, ne-a declarat Petrică Bratu.
„O pensiune cu 10 locuri…nu are asta nicio treabă”
În momentul de faţă, există o singură pensiune pe raza comunei Tuluceşti, iar primarul este acţionar la firma care o deţine. Petrică Bratu neagă orice asociere între acest lucru şi declararea comunei ca localitate de interes turistic local.
Pensiunea unde primarul este acţionar FOTO Costel Crângan
„Avem o pensiune în Tuluceşti. Pensiunea este a firmei unde sunt asociat. E o chestie transparentă, e la vedere. Nu are nicio legătură asta cu faptul că localitatea a fost declarată localitate de interes turistic local. O pensiune cu 10 locuri…nu are asta nicio treabă. Dacă aveam vreun lanţ de hoteluri, mai înţelegeam”, susţine edilul. Până una, alta, turiştii străini care vin cu vasele de croazieră pe Dunăre şi opresc la Galaţi, pleacă apoi cu autocarele către Văleni, o mică aşezare aflată în sud-vestul Basarabiei, chiar la malul Prutului, pentru a-i gusta bucatele şi vinul şi pentru a-i cunoaşte tradiţiile.
Turiştii trec pe la Galaţi în drum spre Republica Moldova
Mii de oaspeţi din Germania, Serbia, Slovacia, Ungaria şi Austria ajung la Văleni în fiecare an, majoritatea în excursii de o zi din cursul unor croaziere pe Dunăre. ”Poate reuşim să oprim acele vase de croazieră care vin la Galaţi şi să le oferim şi noi câte ceva. Avem pădurea Gârboavele cu câteva complexe de agrement, este o cramă modernă în zonă. Avem Valul lui Traian, care este monument istoric şi vrem să-l punem mai bine în valoare. Toate acestea sunt în apropierea Tuluceştiului. Până la urmă trebuie să lăudăm fiecare iniţiativă. Erau unii care spuneau în glumă că vin la noi, nu se mai duc la Sinaia. Noi vorbim de o staţiune turistică de interes local, nu naţional. La prima vedere toată lumea râde. Ce poţi să vezi la Tuluceşti? Să criticăm e foarte uşor”, spune primarul.
„Să se oftice ei şi noi să accesăm fonduri europene”
Autorităţile locale se gândesc să depună mai multe proiecte pentru a profita de finanţări europene în urma noului statut pe care localitatea l-a dobândit. Este vorba de proiecte pe turism, cum ar fi deschiderea unor baze de agrement şi crame. La acestea se adaugă finanţări pentru herghelia de la Tuluceşti, unde se poate face şi echitaţie, gospodăria "Vatra cu dor", a artistului popular Paul Buţa de la Şiviţa şi Valul lui Traian – un vestigiu arheologic care atestă prezenţa civilizaţiei romane în zonă.
”Este bună iniţiativa. Dacă există muzee şi alte obiective turistice pe teritoriul comunei, este normal să profiţi de asta ca să accesezi fonduri europene. Nu este exclus ca cei care astăzi sunt cârcotaşi şi spun că nu poate fi staţiune de interes local, să nu cumva să ajungă la nivel naţional şi să se oftice şi mai tare. Să se oftice ei şi noi să accesăm fonduri europene”, ne-a declarat meşterul popular Paul Buţa.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Dezastrul agenţiilor de turism, provocat de criza COVID-19. Cum ar trebui să intervină statul