Cinematografe transformate în centre comunitare, la Galați. Ce va funcționa în celebrele Flacăra, Dacia şi Țiglina

0
Publicat:

Clădirile în care se află fostele cinematografe din Galați vor fi reabilitate și transformate în centre comunitare. Este vorba despre trei imobile construite în perioada comunistă: Ţiglina, Dacia şi Flacăra.

Fostul cinematograf Flacăra din Galați va fi reabilitat FOTO: Primăria Galați
Fostul cinematograf Flacăra din Galați va fi reabilitat FOTO: Primăria Galați

Clădirile în care au funcționat în perioada comunistă cele trei cinematografe se află în stare de ruină de mulți ani. După numeroase încercări, Primăria Galați a ajuns la o înțelegere cu RADEF (Regia Autonomă de Difuzare și Exploatarea Filmelor „România Film“) prin care municipalitatea preia spațiile și se angajează să le reabiliteze și să difuzeze cel puțin un film pe săptămână.

Centrele pentru care Primăria a semnat contracte de finanțare prin PNRR vor avea alte destinații. De exemplu, fostul cinematograf Ţiglina va fi noul sediul al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gulliver”, fostul cinematograf Flacăra va deveni sală polivalentă de conferinţe și pentru alte evenimente ale comunității, iar fostul cinema Dacia se va transforma în centru de excelenţă în robotică și programare.

Potrivit Primăriei Galați, principalele lucrări ce vor fi finanțate prin PNRR vizează „reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire, modernizarea sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice etc”.

Cinematograf în aer liber din ţară, ruinat după Revoluţie.

Construită pe locul fostului Teatru Alcatraz, Grădina de Vară din Galaţi a fost deschisă publicului în vara lui 1962 şi avea o capacitate de aproape 2.000 de locuri. Până la finalul anilor 90, locul era plin de iubitori de film sau spectacole în aer liber. 

Situată chiar în centrul oraşului, în vecinătatea Parcului Eminescu, Grădina de Vară a găzduit ani la rând spectacole şi concerte. Unul dintre artiştii gălăţeni celebri din acele vremuri este Theodor Munteanu. Vocea sa de excepţie a încântat personalităţi precum Richard Nixon, dar şi lideri comunişti ca Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu.

Grădina de Vară, în ruină după Revoluție FOTO: C.Mazilu
Grădina de Vară, în ruină după Revoluție FOTO: C.Mazilu

La câţiva ani de după Revoluţie, a început degradarea Grădinii de Vară-Central. Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film” a intrat în faliment, iar cinematografele au fost date uitării. Aşa s-a întâmplat şi cu Grădina de Vară - unul dintre cele mai mari cinematografe în aer liber din ţară în perioada comunismului. 

Până în 1989, în Galaţi au funcţionat opt cinematografe şi o Grădină de Vară, însă după Revoluţie spaţiile au fost închise, abandonate şi lăsate în ruină. Mult mai târziu, locul lor a fost luat de cinematografele private.

După ani de procese, Primăria Galaţi a reuşit să obţină în instanţă fostele cinematografe RADEF. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca cinematografele să fie predate, în sfârşit, municipalităţii. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite