Cine este Graure, inculpat în dosarul lui Victor Ponta. Fostul director economic de la Turceni a falimentat CET Galaţi şi a lăsat oraşul fără căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub mandatul de director general al lui Laurenţiu Octavian Graure, Electrocentrale Galaţi a intrat în insolvenţă, iar Galaţiul a rămas fără apă caldă şi căldură. În dosarul penal al lui Victor Ponta el este cel care a semnat documentele de plată.

Dosarul în care prim-ministrul Victor Ponta a fost trimis de DNA în judecată are ramificaţii surprinzătoare şi la Galaţi. Laurenţiu Octavian Graure, fostul director general al Electrocentrale (CET) Galaţi în perioada 25 septembrie 2013-20 aprilie 2015, este şi el inculpat în amintitul dosar, unde este acuzat de „abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul”.

Graure era în perioada vizată de procurorii DNA director economic la CET Turceni, iar apoi a condus societatea de la Galaţi (care are capital 100% de stat) exact în intervalul de timp în care aceasta a intrat în colaps financiar şi apoi în insolvenţă.

El a fost adus cu surle şi trâmbiţe, în 25 septembrie 2013, fiind recomandat ca un mare „tehnocrat” (deşi era membru de vază al PDL), care este capabil să organizeze sistemul de producţie a agentului termic la Galaţi. Ulterior, însă, s-a dovedit doar o mare ţeapă managerială.

Sub mandatul lui, societatea s-a scufundat complet din punct de vedere financiar, ajungând ca în martie 2015 să fie preluată de un administrator special şi să oprească definitiv producţia de agent termic şi de energie electrică.

Practic, din acel moment, oraşul Galaţi a rămas fără apă caldă şi fără căldură, iar situaţia tinde să se menţină. La sfârşitul lunii august 2015, furnizarea apei calde a fost reluată (pentru doar circa 40% dintre consumatori, însă), dar numai până la 31 octombrie, când contractul de furnizare expiră, iar prelungirea lui va fi posibilă doar dacă populaţia va plăti facturile în avans, astfel încât CET să aibă cu ce cumpăra gazul necesar.

Cât priveşte căldura, şansele ca gălăţenii cuplaţi la sistemul public (sunt circa 150.000 de beneficiari) să aibă parte de aşa ceva sunt practic egale cu zero.

Leafă de boier pentru faliment garantat

În perioada cât a lucrat la Galaţi, Laurenţiu Octavian Graure a primit o leafă de 18.000 de lei lunar, plus cazarea la hotel (încă 3.000 de lei pe lună) plătită din banii CET, plus maşină cu şofer.

În total, el a costat CET Galaţi, în cele 20 de luni de mandat, 410.000 de lei (sume nete), la care se adaugă impozitele şi taxele aferente, iar rezultatul a fost intrarea societăţii în insolvenţă.

Galaţiul a rămas fără furnizorul de agent termic, iar ArcelorMittal (beneficiar şi el de aburul tehnologic al CET) a trebuit să investească mai multe milioane de euro în capacităţi proprii de producere a aburului, pentru a nu-şi vedea producţia de laminate pusă în pericol.

În dosarul lui Ponta, Graure este acuzat că a avizat o serie de plăţi, deşi ştia că acestea sunt ilegale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite