Ce soluţii se propun pentru salvarea termoficării Galaţiului. Noul primar  a ţinut o primă şedinţă cu responsabilii de apa caldă şi căldura oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deocamdată, prima întâlnire a vizat identificarea soluţiilor legate de asigurarea apei calde şi a căldurii la Galaţi. Întâlnirea se va repeta pe 20 iulie, dată până la care cei responsabili trebuie să prezinte o situaţie clară a locuinţelor branşate la sistemul public.

Marţi, 12 iulie 2016, la iniţiativa primarului Ionuţ Pucheanu, a avut loc o primă întâlnire cu factorii decidenţi în problema termoficării municipiului Galaţi.

Pe lângă reprezentaţii municipalităţii, la şedinţa de lucru au participat Sinan Mustafa  (directorul general al Electrocentrale - CET), Mircea Ispas (directorul tehnic al Calorgal), dar şi un invitat special din partea mediului academic, în persoana profesorului Marian Bordei, decanul Facultăţii de inginerie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos (UDJ) Galaţi.

Prima parte a analizei a fost pe ideea ce-i de făcut în continuare cu sistemul public de termoficare din Galaţi, respectiv dacă se închide (şi se susţin alternativele individuale) sau se impune modernizarea sistemului centralizat prin redimensionarea sistemului de transport şi distribuţie şi atragerea de fonduri nerambursabile necesare retehnologizării.

Evident răspunsul la această dilemă nu a fost găsit, poate şi pentru că, deocamdată, nici măcar nu este foarte clar câţi consumatori din oraş sunt branşaţi la sistemul public şi care este distribuirea acestora pe raza oraşului.
De altfel, pentru următoarea întâlnire, care va avea loc pe 20 iulie, s-a stabilit să se prezinte o situaţie actualizată a tuturor consumatorilor care mai sunt branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, atât privaţi cât şi agenţi economici, pe fiecare punct termic în parte.

O altă soluţie (propusă de Elctrocentrale) luată în discuţie de participanţii la întâlnirea de lucru a fost o posibilă fuziune între CET şi Calorgal. Noua entitate ar urma să aibă ca acţionar majoritar Consiliul Local, care să preia activitatea de termoficare, cât şi modernizarea prin cazane ignitubulare a sistemului de producţie (soluţie propusă de UDJ).

O chestiune care va fi reluată în discuţie la următoarea întâlnire este cea a finanţării. Deocamdată, urmează să se identifice în mod expres ce fonduri pot fi atrase de la bugetul de stat sau din alte surse nerambursabile, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru a se putea analiza şi elabora soluţii viabile în vederea rezolvării cât mai urgente a problemei termoficării oraşului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite