Bruno Ribo, directorul ArcelorMittal Galaţi: „Dacă preţul energiei va continua să crească, afacerile noastre în România nu vor mai fi sustenabile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi şi Dorian Dumitrecu, prutătorul de cuvânt al companiei. Foto Marius Mototolea
Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi şi Dorian Dumitrecu, prutătorul de cuvânt al companiei. Foto Marius Mototolea

Cu alte cuvinte, „cerificatele verzi” şi toate celelalte taxe, care încarcă factura la energie electrică, pun sub sub semnul incertitudinii soarta pe termen lung a combinatului siderurgic. În ultimii patru ani, acesta a înregistrat pierderi financiare consistente suportate de compania mamă.

Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, a declarat că, activitatea combinatului siderurgic riscă să nu poată continua pe termen lung  dacă preţul energiei va continua să crească.

„Dacă actualul trend de creştere al preţului energiei va fi menţinut, afacerile noastre în România nu vor mai fi sustenabile. Refuz însă să mă gândesc la scenariul închiderii combinatului”, a afirmat Bruno Ribo.

Directorul Arcelor Mittal a avut aprecieri critice cu privire la strategia de stimulare a investiţiilor pentru producerea de energie energie regenerabilă, strategie aplicată prin acordarea de subvenţii suportate de către consumatorii obligaţi să plătească aşa numitele „certificate verzi”.

„Ceea ce se întămplă cu preţul energiei în România ne afectează de câţiva ani, şi nu doar pe noi, ci şi pe celelalalte industrii mari consumatoare. În vederea modernizării ofertei de energie din România, a fost creat un sistem de subvenţii, aşa numitele certificate verzi,  care să ajute producerea de energie regenerabilă. Problema este aceea că acest sistem creează enorme distorsiuni pentru toţi consumatorii de energie din România afectându-i în mod special pe cei mai mari, din industrie, cum suntem noi. Şi alte ţări practică asemenea sisteme de stimulare, dar nivelul subvenţiilor pentru energie verde este suportabil şi nu-i afectează pe consumatori”, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

„Este imposibil să ne putem lupta cu aşa ceva”

Bruno Ribo a evitat să precizeze un nivel de preţ al megawatt-ului dincolo de care activitatea combinatului ar deveni nesustenabilă, însă a spus cu cât a crescut valoarea facturii pentru energia electrică utilizată pe platforma siderurgică de la Galaţi.

„Anul trecut, factura plătită de ArcelorMittal Galaţi pentru energie (inclusiv gaze narurale) a fost de 140 milioane euro, mai mare cu 25 milioane euro prin comparaţie cu cea din 2009 şi estimăm că, păstrându-se acest trend, în 2015, va fi mai mare cu 55%. Este imposibil să ne putem lupta cu aşa ceva! Nu vom avea răbdare până în 2015!”, a mai afirmat directorul ArcellorMittal Galaţi.

Potrivit managerului francez, combinatul de la Galaţi este nevoit să concureze pe piaţa oţelului cu producători din ţări ale Uniunii Europene în care „există avantaje pentru siderurgie în ceea ce priveşte energia, iar subvenţiile pentru producerea de energie verde sunt mai reduse”

'ArcelorMittal Galaţi este al doilea mare consumator de energie electrică din ţară şi, dacă dacă toate taxele adăugate preţului energiei vor continua să crească, activitatea combinatului va fi serios afectată. Este important ca ArcelorMittal să nu aibă costuri suplimentare mai mari decât ale celorlalte companii producătoare de oţel din ţările membre are Uniunii Europene pentru că numai astfel poate fi menţinută sustenabilitatea activităţilor industriale în România”, susţine Bruno Ribo.

„Timpul lucrează în defavoarea noastră”

Directorul ArcelorMittal Galaţi a evitat şi să precizeze valoarea costurilor suplimentare suportate de combinat în contul certificatelor verzi pentru că, după cum a opinat: „Iniţiativa Ministerului Energiei (de a reduce subvenţionarea pe baza certificatelor verzi n.a.) merge în direcţia bună, dar rămâne să vedem dacă va trece de la vorbe, la realitate. Ne luptăm de mult cu această problemă şi timpul lucrează în defavoarea noastră”.
Pentru a-şi argumenta ultima afirmaţie Bruno Ribo a mai spus că, în ultimii patru ani, marcaţi de recesiune, ArcelorMittal Galaţi a înregistrat rezultate negative, pierderile financiare astfel create fiind suportate de compania mamă şi că nici previziunile pentru anul în curs nu prefigurează un reviriment.

„Supravieţuim datorită Furnalului 5 şi exportului”

„Dacă am putea muta combinatul de la Galaţi în America, acesta ar redeveni rentabil, datorită unui alt cadru economic şi invers, dacă am muta aici performantul combinat de la Chicago, ar ajunge în situaţia în care este al nostru acum. Supravieţuim datorită Furnalului 5 şi exportului. Piaţa românească este prea mică pentru noi, iar activitatea industrială care foloseşte produsele noastre s-a restrâns prea mult din cauza crizei. Suntem prea mari pentru România şi atunci exportăm mai ales în Turcia şi Zona Mării Negre, o piaţă foarte bună”, a mai afirmat directorul General al ArcelorMittalGalaţi.

Pentru a face faţă dificultăţilor cu care se confruntă de la izbucnirea crizei, ArcelorMittal Galaţi accelerează „Programul de Transformare”, lansat în 2009. Prin acest program se urmăreşte aplicarea unor măsuri de reducere a costurilor de producţie pentru „a-i putea asigura viitorul Combinatului”.
Noua etapă a Programului de Transformare, denumită ARC 2015+ se va axa în special pe îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Directorul ArcelorMittal a dat asigurări că în acest an, în combinat nu vor mai fi închise alte unităţi de producţie dar este posibilă transformarea unora în contextul programului sus menţionat.

Ultima schemă de plecări voluntare

Cât despre schema de plecări voluntare aflată în derulare, Bruno Ribo a spus că este ultima avută în vedere şi că scopul acestea este acela de a reduce personalul combinatului până la necesarul optim de 7.000 de angajaţi.

La momentul actual, ArcelorMittal Galaţi mai are 7500 de angajaţi. În 2001, când combinatul siderurgic a fost cumpărat de  LNM Holdings NV, pe platforma acestuia lucrau 28.000 de angajaţi, faţă de 40.000, în anul  1972.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite