Producătorii de energie eoliană: Hotărârea prin care energia produsă de termocentrale va avea prioritate în sistem încalcă grav directivele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de energie eoliană spun că statul susţine termocentralele prin hotărârea de guvern adoptată şi determină astfel o reducere a investiţiilor în energii regenerabile FOTO Adevărul
Producătorii de energie eoliană spun că statul susţine termocentralele prin hotărârea de guvern adoptată şi determină astfel o reducere a investiţiilor în energii regenerabile FOTO Adevărul

Hotărârea luată de Guvern săptămâna trecută, prin care se acordă accesul garantat la reţelele electruce naţionale pentru energia electrică produsă de centralele termoelectrice, reprezintă o încălcare gravă a Directivei europene 28/2009 privind promovarea energiei din surse regenerabile, susţine Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).

Hotărârea de Guvern, adoptată la 3 aprilie, prevede acordarea de acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrica produsă de centrala termoelectrică Mintia aparţinand Complexului Energetic Hunedoara, care să asigure funcţionarea continuă a acesteia la o putere medie electrică de cel puţin 200 MW. De asemenea, se acordă acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă de Complexul Energetic Oltenia, care sa asigure funcţionarea continuă a acesteia la o putere electrică de cel puţin 500 MW.

De cealaltă parte, producătorii de energie eoliană subliniază că Directiva  europeană 28/2009 prevede că „statele membre se asigură că, la dispecerizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice, operatorii de transport şi sistem acordă prioritate instalaţiilor de producere care utilizează surse regenerabile de energie, în măsura în care funcţionarea sigură a reţelei naţionale de energie electrică permite acest lucru şi pe baza unor criterii transparente şi nediscriminatorii”.  

Comisia Europeană, care încurajează trecerea la un viitor cu mai puţine emisii de carbon, cu siguranţă se va sesiza şi poate declanşa procedura de infringement împotriva României, susţin reprezentanţii Asociaţiei. Aceştia reclamă şi lipsa unei dezbateri publice prealabile, atrâgând atenţia că acest lucru va afecta atât imaginea, cât şi credibilitatea României vor fi din nou afectate.

„Ne surprinde aceasta iniţiativă a guvernului, mai ales fiindcă din declaraţiile ministrului Niţă reiese că doreşte să scadă preţul la energie, nu să-l crească. Energia eoliană a scăzut preţul energiei în piaţă cu până la 50% şi acum se vede clar că termocentralele produc cea mai scumpă energie, deşi au fost subvenţionate de stat timp îndelungat. Acest tip de politici industriale, care privesc spre trecut, încălcând totodată obligaţiile României derivate din Directivele europene încalcă din nou principiile predictibilităţii legislative din ţara noastră” , a declarat Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

El a adaăugat că, în mod evident, este o decizie care favorizează producătorii de energie mai puţin rentabili  în detrimentul celor mai profitabili, ştiut fiind faptul că termocentralele au costuri de producţie mult mai ridicate decât alţi producători.

„Prin această decizie se mai dă o lovitură puternică unei industrii bazate pe tehnologii moderne şi pe investiţii făcute integral de privaţi şi care contribuie direct, nu doar la diversificarea surselor de energie pe care România le are la dispoziţie, ci şi la volumul investiţiilor străine directe în economie”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite