Braconaj de sturioni pe Dunăre. Peștii din specia periclitată au fost eliberați în apă VIDEO
0Polițiștii au descoperit plase interzise de lege pe Dunăre, în zone protejate. Mai multe exemplare de sturioni au fost găsite în viață și eliberate în fluviu, în mediul lor natural.
Polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică Galați, împreună cu personal din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județului Galați, au întreprins o acțiune pe fluviul Dunărea, cu o ambarcațiune, și au constatat că în zona milei maritime 78, persoane necunoscute au desfășurat activități de pescuit comercial, fără a deține licență și autorizație de pescuit.
Au fost descoperite astfel trei plase de pescuit de tip setcă, în lungime totală de aproximativ 400 de metri. „În interiorul acestor plase au fost găsite 32 de exemplare pește, sturion, specia cegă, în greutate totală de circa 30 de kg ce a fost eliberat și redat mediului natural”, specifică polițiștii.

Potrivit IPJ Galați, a fost întocmit un dosar penal pentru „infracțiunea de nedeținerea licenței de pescuit/autorizației de pescuit comercial, pescuit recreativ/sportiv, după caz, cea cu privire la pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasă sub dimensiunile minime legale și a infracțiunii privind pescuitul sau omorârea deliberată a mamiferelor marine sub dimensiunile minime legale”.
Aceste fapte sunt pedepsite de Ordonanța de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul şi acvacultura, a transmis Poliția Galați.
Braconajul, principala ameninţare pentru supravieţuirea sturionilor din Dunărea Inferioară
Braconajul reprezintă principala ameninţare pentru supravieţuirea sturionilor din Dunărea Inferioară şi subminează eforturile de salvare a acestei specii de peşti, conform unei analize realizate de WWF - Fondul Mondial pentru Natură, în luna iulie 2023.
„Cu toate speciile de sturioni din Europa aflate în pragul extincţiei, raportul realizat de WWF-CEE semnalează amploarea alarmantă a capturilor ilegale a acestor specii de peşti, o reală ameninţare la adresa supravieţuirii ultimelor populaţii de sturioni din Dunărea Inferioară. Raportul, ce prezintă date colectate din Bulgaria, România şi Ucraina este unicul document ce examinează problema regională a populaţiilor de sturioni care migrează între aceste ţări", se menţionează într-un comunicat al WWF.
Cu 337 de cazuri documentate, de activităţi ilegale ce au implicat sturionii înregistrate în perioada 2016-2022, studiul evidenţiază riscul la adresa celor patru specii de sturioni rămase în Dunărea Inferioară. Trei dintre acestea sunt „critic periclitate“ (morunul, păstruga, nisetrul), în timp ce pentru a patra specie, cega, statutul de conservare a fost modificat anul trecut la „periclitat“.
Studiul include 130 de cazuri înregistrate în Bulgaria, 125 din România şi 82 din Ucraina, ilegalităţile variind de la încălcările reglementărilor privind prohibiţia, confiscarea plaselor ilegale, precum şi comerţul ilegal cu sturioni şi produse provenite de la sturioni.