Bijuteriile pierdute ale Regelui John, cel mai nevrednic monarh britanic. Regele din poveştile cu Robin Hood a fost forţat să semneze Magna Carta Libertatum
0John a fost rege al Angliei între anii 1199-1216, iar majoritatea cronicilor vremii îl prezintă ca pe un om rău. Regele a fost identificat şi ca monarhul din povestea lui Robin Hood, iar istoricii îl descriu ca pe ”nevrednicul rege John”.
Din cauza abuzurilor sale, regele John şi-a atras furia baronilor englezi, care l-au forţat să semneze cunoscuta Magna Carta Libertatum, un document prin care era îngrădită puterea regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de acesta sau de reprezentanţii săi direcţi, precum şi garantarea unui număr de drepturi pentru toţi cetăţenii, scrie Joel Levy în cartea ”Istorii pierdute”.
Monarhul britanic a rămas cunoscut în istorie şi pentru că a pierdut tezaurul regal, acest lucru petrecându-se în timp ce traversa Wash, golful care separă Anglia de Est de Lincolnshire. Convoiul regal în care se aflau toate bijuteriile coroanei, inclusiv podoaba purtată de monarhi la încoronare, a fost surprins de maree, fiind înghiţit de apele umflate şi nisipurile mişcătoare. Numeroase legende au apărut după acest moment legat de recuperarea tezaurului regal.
John nu a suportat lovitura primită din partea sorţii şi s-a îmbolnăvit de dizenterie, iar pe 18 octombrie 1216 a murit. Căutătorii de comori au fost captivaţi de ocupaţia favorită a regelui John, acesta fiind preocupat să colecţioneze bijuterii, dar şi-a însuşit şi foarte multă veselă din aur şi argint, precum şi alte obiecte de valoare, se menţionează în lucrarea ”Istorii pierdute”.
Principala problemă a arheologilor în identificarea comorii a fost locaţia exactă unde aceasta a dispărut. De parcă nu ar fi fost de ajuns, linia de coastă din zona unde s-a pierdut tezaurul regal a suferit modificări permanente din epoca medievală până astăzi. De asemenea, au fost executate mai multe lucrări de drenare pentru ameliorarea unor mari suprafeţe de teren, modificându-se substanţial zona unde s-au depozitat sedimentele.
Regele John călătorea, de regulă, separat de convoiul său, dar când tezaurul regal s-a pierdut în nisipurile mişcătoare, monarhul se afla alături de carele cu aur şi argint, informaţia fiind confirmată de istorici, care au scris că acesta a scăpat cu greu din dezastru, consemnează Joel Levy în cartea sa.
Cine a fost Robin Hood?
Zona mlăştinoasă pe care regele John a traversat-o atunci era un teritoriu ostil, ce a servit drept tabără la un moment dat şi pentru Hereward cel Treaz, o persoană cât se poate de reală, care a fost folosită ulterior drept model pentru figura legendară a lui Robin Hood, se detaliază în lucrarea ”Istorii pierdute”.
Şi pentru ca recuperarea comorilor să fie şi mai dificilă, în cei 800 de ani care au trecut de atunci s-au acumulat circa 10 metri de pământ peste nivelul anterior al solului. Asta face imposibilă detectarea tezaurului regal cu diferitele aparate de detecţie a metalelor.
Există mai multe teorii, conform cărora bijuteriile Coroanei nu s-ar fi pierdut, ci ar fi fost vândute de regele John pentru a acoperi împrumuturile pe care le făcuse, iar incidentul de la Wash ar fi fost inventat doar ca să ascundă o fraudă medievală, menţionează Joel Levy în cartea sa.
Un cunoscut folklorist britanic, W.A.Dutt, vorbeşte de o aşa numită Groapă a lui John, un loc unde ar fi fost îngropate comorile fie de către rege, fie de către cei care le-au recuperat din Wash după dezastru. Groapa cu pricina ar fi localizată la sud de Kings Lynn, pe şoseaua Long Sutton.
Există însă posibilitatea ca bogăţiile ascunse acolo să fi fost deja descoperite. În secolul al XIV-lea, se vorbeşte despre baronul local Robert, care ar fi devenit peste noapte extrem de bogat. Istoricii nu au identificat nicio altă sursă pentru această prosperitate apărută din senin, speculându-se că baronul a fost cel care a descoperit tezaurul regal, se concluzionează în cartea ”Istorii pierdute”.