Bani cu puterea vântului: parc eolian de 120 milioane euro pentru județul Galați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un parc eolian de 120 de milioane de euro urmează să se construiască în județul Galați. Investiția va fi realizată de OX2, cel mai mare operator independent de proiecte eoliene la nivel european.

Potrivit proiectului, parcul eolian va fi realizat pe raza a trei comune gălăţene: Frumuşiţa, Cuca şi Smârdan. Vor fi 16 turbine eoliene cu o înălţime de 165 de metri. Acestea vor avea o capacitate de 6,2 MW în contextul în care la acest moment cele mai mari turbine eoliene montate local au o capacitate de 2,5 MW, potrivit Ziarului Financiar.

Parcul eolian va fi construit pe raza a trei localități din Galați FOTO Arhivă Adevărul
Parcul eolian va fi construit pe raza a trei localități din Galați FOTO Arhivă Adevărul

Parcul eolian din Galați va fi amplasat într-o zonă cu un potenţial eolian foarte bun pentru dezvoltarea centra­le­lor eoliene.

 „În comunele învecinate şi în comuna Frumuşiţa există sau sunt în curs de aprobare propuneri pentru dezvoltarea de astfel de centrale electrice eoliene, precum şi de parcuri de panouri solare, prin care se doreşte exploatarea potenţialului de energie regenerabilă a zonei“, se precizează în documentele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. 

Parc de energie regenerabilă în Galați

Totodată, peste 2,5 milioane de euro vor fi investite de conducerea combinatului Liberty Galați pentru închiderea haldei şi protejarea cursului de apă Mălina, de la marginea oralului Galați. Parcul de producţie a energiei regenerabile va sprijini GREENSTEEL, planul de transformare a Liberty Steel Group.

Potrivit reprezentanților combinatului siderurgic Liberty Galaţi, autorităţile au emis acordul de mediu pentru închiderea haldei de zgură şi pentru stabilizarea malului drept al acesteia, în scopul protejării cursului de apă Mălina. Până în 2023 Liberty Steel Group va investi mai mult de 2,5 milioane de euro în cele două proiecte care vor crea condiţiile necesare instalării capacităţilor prevăzute de producere a energiei regenerabile.

„Închiderea acestei halde, care conţine milioane de tone de zgură generată în peste de 40 de ani, a fost atent planificată, în consultare cu autorităţile de specialitate. Liberty Steel Group studiază soluţiile de reamenajare a terenului de 110 hectare, astfel încât să permită instalarea unor parcuri fotovoltaice şi eoliene”, a transmis Liberty Galați.

Conform actelor de reglementare, procesarea materialelor din haldă va fi finalizată în 2022, iar depozitul  va fi închis definitiv în 2023. Din 2009, zgura nu a mai fost depozitată, ci utilizată integral în construcţii şi în industria cimentului.

Cele două iniţiative fac parte din strategia de transformare a complexului Liberty Galaţi – GREENSTEEL- care îmbină reciclarea deşeurilor feroase cu soluţii de energie regenerabilă şi cu tehnologii avansate de producţie a oţelului, precum echipamentul DRI (ce reduce direct fierului cu ajutorul gazului metan şi hidrogenului), în scopul îmbunătăţirii amprentei de carbon.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite