AVERTISMENT: „Câinii fără stăpân sunt cei mai importanţi braconieri din pădurile gălăţene şi din majoritatea pădurilor României!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animale sălbatice ucise de câini fără stăpân
Animale sălbatice ucise de câini fără stăpân

Afirmaţia îi aparţine inginerului Valentin Hahuie, directorul Direcţiei Silvice Galaţi, care îşi argumentează opinia. Acesta spune că în păduri vânează sute de haite de câini sălbăticiţi, care decimează puii multor specii de vânat

„Nu vreau să fiu confundat cu un duşman al câinilor pentru că nu sunt. Acasă am şase câini de mai multe rase, atât de companie, cât şi de vânătoare. Sunt câini civilizaţi, dresaţi, care nu fac rău, dimpotrivă aduc bucurie şi sunt utili. De asemenea, nu e treaba mea să mă refer la problema câinilor fără stăpân de pe străzile municipiului Galaţi, dar e datoria mea să trag un semnal de alarmă în privinţa celor semisălbăticiţi care cutreieră în haite pădurile şi fac prăpăd în fondurile de vânătoare. Câinii fără stăpân sunt cei mai importanţi braconieri din pădurile gălăţene şi din majoritatea pădurilor României. Este o problemă serioasă, care reclamă găsirea unei soluţii", ne-a declarat ing. Valentin Hahuie.

Directorul Direcţiei Silvice a explicat cum a ajuns să fie „îmbogăţită" fauna pădurilor din judeţul Galaţi cu câini sălbăticiţi.

„Vara, agricultorii gălăţeni îşi iau câte un câine doi, pe tarlaua cu pepeni sau cu legume şi credeţi-mă că numai pe terenurile agricole din extravilanul unei singure localităţi sunt folosiţi astfel câteva sute de câini. Or, cum sunt 56 de localităţi, rezultă că mii de câini sunt abandonaţi toamna după cules. Aceste animale se grupează în haite conduse de un mascul dominant si flămânde încep să vâneze", a explicat Valentin Hauie.

Potrivit reprezentantului Regiei Naţionale Romsilva, în judeţul Galaţi, câinii rămaşi fără stăpân, care s-au semisălbăticit, sunt prădători redutabili.

„Un asemenea câine poate mirosi placenta unei căprioare, care tocmai a fătat, de la peste cinci kilometri, sigur, şi în funcţie de direcţia vântului. Timp de două zile, la majoritatea speciilor, puii abia fătaţi nu se pot deplasa, deci nu pot fugi ca să se apere. Şi nici căprioara sau scroafa de porc mistreţ sau iepuroaica nu-şi poate proteja puiul sau puii. Aceştia sunt prada predilectă a acestor haite de câini semisălbatici", afirmă directorul Direcţiei Silvice Galaţi.

Instituţia are de pus în aplicare planuri anuale de combatere a acestor câini din păduri însă reuşeşte să elimine doar o mică parte din haitele care bântuie în căutarea vânatului.

„Ne crează probleme atât nouă, pe fondurile de vânătoare ale Romsilva, cât şi colegilor noştri de la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Dacă însă reprezentanţii organizaţiilor şi fundaţiilor, care promovează ocrotirea câinilor fără stăpân în numele dragostei pentru animale, ar vedea cum câinii sfâşie puii de căprioară care se zbat în spasmele morţii, mă întreb ce ar mai avea de spus în legătură cu bunele sentimente pe care le clamează. Probabil că unii s-ar gândi şi la acei pui fără apărare, nu doar la câini, precum şi la găsirea unei soluţii. Sau cel puţin asta vreau să cred", a mai spus Valentin Hahuie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite