Autorităţile din Galaţi au interzis spălatul şi uscatul rufelor în public. Poţi lua amendă şi dacă ai mizerie în curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rufele au primit interdicţie la uscat în public la Galaţi FOTO C Crângan
Rufele au primit interdicţie la uscat în public la Galaţi FOTO C Crângan

Regulamentul este aplicabil în întreg oraşul şi prevede amenzi usturătoare şi pentru scăldatul în fântânile arteziene sau pentru grătarele făcute printre blocuri. Poliţiştii locali din Galaţi - cei responsabili cu verificarea respectării normelor - s-au pus deja pe dat amenzi.

Consiliul Local al municipiului Galaţi a adoptat un regulament prin care o serie de activităţi sunt restricţionate sau chiar interzise pe domeniul public. Printre activităţile vizate de regulament se numără uscatul rufelor, bătutul covoarelor şi plimbatul câinilor, dar sunt reglementate şi alte lucruri, precum întreţinerea faţadelor imobilelor, curăţarea de zăpadă a trotuarelor aferente proprietăţilor samd.

Documentul se întinde pe mai bine de 25 de pagini şi cuprinde un set amplu de reguli (care vizează atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice), precum şi sancţiunile pe care le riscă cei care încalcă normele stabilite de aleşii locali.

Grafic de odihnă, garduri, instalaţii comune

Vizaţi nu sunt doar cetăţenii, ci şi asociaţiile de proprietari. Spre exemplu, amenzi între 500 şi 2.500 lei se dau pentru pentru neafişarea la loc vizibil, la parterul fiecărei scări de bloc a tabelului cu toţi proprietarii sau chiriaşii precum şi a numărului de persoane din fiecare apartament, dar şi pentru neafişarea la loc vizibil a graficului cu orele de odihnă, când sunt interzise activităţile care pot deranja liniştea şi ordinea locatarilor.

De asemenea, se sancţionează la fel şi neîntreţinerea în bune condiţii a instalaţiilor comune proprii clădirii (ascensor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, instalaţii de încălzire centrală, etc).

Aceleaşi amenzi vor primi şi cei care nu-şi repară şi vopsesc gardurile şi porţile, cei care nu întreţin faţadelor de la magazine, chioşcuri sau tonete, ori cei care nu întreţin tâmplăria şi nu înlocuiesc geamurile sparte la faţadele orientate spre domeniul public. Constituie contravenţie şi neîmprejmuirea şi nesalubrizarea terenurilor deţinute cu orice titlu. Cu alte cuvinte, risti amendă şi dacă ai mizerie în curte.

Deszăpezire, scăldat în arteziene, grătar la bloc

S-a dat interzis şi la tradiţionalele „paparude” ale adolescenţilor. Cei care confundă fântânile arteziene cu piscina riscă amenzi de la 300 la 2.000 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă  şi pentru gălăţenii care fac grătar pe spaţiul public, printre blocuri.

Varianta grafică a regulamentului de la Galaţi FOTO Costel Crângan

Amenzi vor fi date şi pentru neîndepărtarea, imediat după oprirea intemperiilor, a zăpezii şi gheţii de pe trotuare, de pe acoperiş, din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea (zăpada sau gheaţa se depune pe carosabil lângă bordură, fără să împiedice circulaţia şi scurgerea apei în sistemul de canalizare), nepresărarea de nisip, rumeguş sau alte materiale antiderapante pe trotuare, în faţa imobilelor deţinute cu orice titlu, în caz de polei. 

Interzis la uscat rufe şi la scuipat coji de seminţe

Nepăstrarea în bună stare de folosinţă a băncilor, coşurilor de gunoi, indicatoarelor, panourilor de afişaj, cabinelor telefonice, locurilor de joacă pentru copii, precum şi a altor dotări de mobilier urban va fi amendată cu până la 5.000 de lei.

Rufele au primit interdicţie la uscat în public la Galaţi FOTO C Crângan

Rufele au primit interdicţie la uscat în public la Galaţi FOTO C Crângan

În acelaşi timp, aruncatul cojilor de seminţe pe jos sau spălatul rufele/covoarelor/maşinilor pe domeniul public sunt complet interzise. Nici uscarea rufelor pe spaţiul public (inclusiv prin atârnarea pe faţadele clădirilor, în afara balconului sau la marginea ferestrelor) nu mai este permisă. Şi nici călcarea rufelor sau coacerea vinetelor în faţa blocului. Amenzile sunt între 200 şi 500 de lei.

Nici bătutul covoarelor nu e ce-a fost, căci trebuie respectat programul de odihnă şi indicaţia explicită ca suportul să fie să fie cel puţin la 10 metri distanţă de ferestre, uşi, luminatoare, aerisiri, locuri de joacă pentru copii, dar şi de trotuare sau de parcări.

Bătutul covoarelor a devenit istorie la Galaţi FOTO C Crângan

Bătutul covoarelor a devenit istorie la Galaţi FOTO C Crângan

Amenzi de 500-2.500 lei vor fi şi pentru cei care abandonează pe domeniul public de aparate de orice fel, autoturisme, utilaje defecte, tonete, chioşcuri, construcţii metalice.  Nici cei care aruncă hârtii, bilete, resturi de ţigări, coji de seminţe, sticle sau alte ambalaje pe alei, peluze, în parcuri, zone verzi şi pe trotuare, mijloace de transport în comun sau în alte locuri publice nu vor scăpa de amendă. 

Reguli dure pentru proprietarii de câini

Plimbatul câinelui fără lesă sau necurăţirea excrementelor acestuia se va solda cu o amendă de până la 1.000 de lei. Toate animalele de companie vor avea carnet de sănătate cu vaccinurile la zi, întreţinându-se igiena în apartamente şi pe părţile comune ale imobilului pentru a nu crea disconfort vecinilor.

Persoanele care deţin câini şi/sau pisici vor avea în mod obligatoriu carnetul de sănătate al animalului care trebuie să cuprindă toate acţiunile sanitar - veterinare  (vaccinări, deparazitări) prevăzute de normele specifice în domeniu. Carnetul trebuie să fie eliberat de un cabinet veterinar autorizat. În timpul plimbării câinilor pe domeniul public, vor fi ţinuţi în lesă, iar, cei de talie mijlocie /mare vor avea în mod obligatoriu botniţă.

Însoţitorii vor avea asupra lor, în timpul plimbării, echipamentul necesar în vederea colectării dejecţiilor produse de câini. După colectare, punga va fi închisă etanş şi depusă într-un punct de colectare a gunoiului, se stabileşte în regulament.

Cheful costă!

De asemenea, şi bucuria excesivă, manifestată în spaţiul public, poate fi amendată. „Cetăţenilor le revin următoarele obligaţii: de a nu desfăşura pe domeniul public activităţi, evenimente (petreceri, nunţi, botezuri, etc) care ar putea afecta convieţuirea socială, ordinea şi liniştea publică”, se mai arată în regulament. În acest caz, abaterea se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 – 2.000 lei.

Primăria municipiului Galaţi a transmis asociaţiilor de proprietari, pentru buna informare a cetăţenilor, o serie de materiale informative privind regulamentul, respectiv câte două exemplare din document, un ghid al cetăţeanului civilizat (o variantă prescurtată a regulamentului; patru exemplare) şi câte două afişe care, prin instrumentele specifice caricaturii (autor fiind cunoscutul grafician Viorel Baciu) se atrage atenţia asupra regulilor.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite