Apneea, o problemă de sănătate publică pe care mulţi o neglijează. Medic: „În timpul somnului, aceşti pacienţi duc o luptă pentru supravieţuire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii cu apnee au nevoie de tratament pe durata întregii vieţi FOTO Adevărul
Pacienţii cu apnee au nevoie de tratament pe durata întregii vieţi FOTO Adevărul

Dacă vi se întâmplă să aveţi dificultăţi în respiraţie, somnolenţă accentuată în cursul zilei şi slăbiciune pe o parte a corpului, este posibil să suferiţi de apnee de somn şi trebuie să mergeţi cât mai repede la medic. Şi asta deoarece afecţiunea poate pune viaţa în pericol şi este mult mai frecventă decât se credea.

Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat. În acele clipe, în organism se dă practic o luptă pentru supravieţuire. În ţara noastră, această boală este subdiagnosticată şi subtratată. Dr. Sînziana Lovin, medic expert în probleme de somn, a explicat pentru „Adevărul” cât de important este ca România să facă un pas în faţă în ceea ce priveşte depistarea şi tratarea apneii în somn, această boală care sufocă oamenii.

„În sfârşit apneea, o boală frecvent întâlnită, este recunoscută! Statiscile au arătat că România este pe locul 10 în topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan”, a precizat specialistul. Dacă în timpul nopţii sforăiţi zgomotos, vi se opreşte respiraţia şi aveţi senzaţia de sufocare, mergeţi la medic. Cel mai probabil suferiţi de apnee şi aveţi nevoie de un aparat de presiune pozitivă pentru a vă ajuta să respiraţi.

„Interfaţa pe care o poartă pacientul, acea mască ajutătoare, se achiziţionează la un preţ care depăşeşte 100 euro. Masca este doar o interfaţă, o bucată de silicon. Practic tratamentul este asigurat de un aparat care suflă aer în căile aeriene superioare cu presiune pozitivă continuă pentru a le menţine deschise. Aparatul în sine poate ajunge la câteva mii de euro pentru achiziţie, dar se poate închiria cu cel puţin o sută de euro”, a explicat Dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.


Dr. Sînziana Lovin, medic expert în probleme de somn FOTO Oana Cernat

Dr. Sinziana Lovin Galati foto Oana Cernat

După ce sunteţi testat pentru apnee în somn, specialistul vă stabileşte o doză de presiune.

„Noi îi prescriem pacientului acasă acest tratament şi dacă doreşte să investească în sănătatea lui, îşi poate cumpăra masca şi îşi închiriază aparatul. Este cea mai ieftină soluţie. Acest tratament se face pe toată durata vieţii pentru că în majoritatea cazurilor apneea nu dispare. E ca atunci când porţi ochelari, dacă îi dai jos nu mai vezi. La pacienţii foarte tineri, cu greutate excesivă, normalizarea greutăţii poate duce la dispariţia apneei. În schimb, dacă pacienţii depăşesc vârsta de 40 - 50 de ani, chiar în condiţiile normalizării greutăţii, rămâne un grad de apnee. Pentru că există modificări structurale care nu mai pot fi surmontate şi atunci pacienţii trebuie să folosească acest aparat permanent”, a precizat Dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.

Pentru a preveni sindromul de apnee în somn, evitaţi consumul de alcool sau a medicaţiei sedative. Faceţi sport şi adoptaţi un regim alimentar sănătos.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite