Articol publicitar

Amplă operațiune după 35 de ani. Spectaculoasa transformare a Galațiului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valea Țiglinei din orașul de la Dunăre va beneficia de o nouă realitate, Primăria Galați urmând să atragă în acest sens peste 13,6 milioane de euro, fonduri europene.

Când ajungi în Galați, mai ales dacă accesezi poarta Moldovei dinspre București, știi că drumul spre centrul orașului duce direct înainte, lasă în dreapta un celebru fast-food și coboară ușor spre stânga pe lângă o pădurice urbană. Aceea este așa-zisa Vale a Țiglinei, o zonă cu un potențial enorm pe care diriguitorii urbei dunărene și-au propus să-l exploateze la maximum. Acest spațiu foarte ofertant, care cuprinde Parcul "Corneliu Coposu" din municipiu, măsoară peste 16 hectare și va fi transformat cu bani obținuți de la Uniunea Europeană. "De mult îmi doresc ca această zonă să fie pusă în valoare așa cum merită atât gălățenii, cât și cei care vor fi măcar în trecere prin Galați. Acest punct de atracție al orașului nostru va face legătura cu celelalte proiecte mari pe care le-am început și la care ținem la fel de mult. Este vorba despre Faleza Dunării, care va fi modernizată, așa cum am mai anunțat, și de proiectul de regenerare urbană unde avem acum Parcul de Aventură, precum și Plaja Dunărea care, de asemenea, se prezintă la noi standarde", declară primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. Pentru acest nou proiect care va transforma zona în mod spectaculos vor fi accesați prin Programul Operațional Regional 2021-2027 aproximativ 13,6 milioane de euro.

Amenajare, reamenajare, ridicare de la zero

În vara acestui an, la solicitarea edilului-șef gălățean, Consiliul Local a votat principalii indicatori tehnico-economici ai contractului „privind serviciile de proiectare pentru reabilitarea și refuncționalizarea terenului degradat Valea Țiglinei". Conform proiectului, Parcul "Corneliu Coposu", ca parte din acest cartier al orașului de la Dunăre, va fi refăcut prin amenajarea peisagistică a întregului areal. De asemenea, vor fi realizate de la zero parcuri tematice, amfiteatre în aer liber, grădini recreative, pavilioane, foișoare, piste pentru alergare și zone de fitness, circuite pentru bicicliști și trasee pentru role, dar și locuri de joacă pentru copii. Pentru a răspunde și cerințelor la modă în Europa, Valea Țiglinei, care va fi iluminată și supravegheată video, va fi și "environmentally friendly".

Din 1988 n-a mai fost un asemenea interes aici

Interesant este și faptul că arealul urban care va beneficia de un alt statut n-a mai cunoscut un asemenea interes de schimbare de peste 35 de ani, atunci când prim-secretarul județului Galați, la ordinul Partidului Comunist Român, conducea o operațiune de modernizare a întregului sector. Motivul? În prelungirea Văii Țiglinei se află unul dintre cele mai vechi stadioane din țară, Arena Dunărea, care în toamna anului 1988 devenea gazda meciului de legendă dintre Oțelul și Juventus Torino, scor 1-0, în Cupa UEFA.

În doar câteva săptămâni, cu lucrări contra-cronometru și fără să fie neglijate spațiile învecinate, stadionul era adus la nivelul solicitat de forul continental. Și poate că lucrările din perioada următoare vor atrage și un nou stadion, municipalitatea gălățeană având în plan și ridicarea unei baze sportive la standarde europene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite