Ajvar, preparatul cunoscut drept „caviarul vegetal“ al Balcanilor. Se serveşte cu pleşcaviţă, o specialitate apreciată mult de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajvar (zacuscă sârbească) Foto: cookingtheglobe.com
Ajvar (zacuscă sârbească) Foto: cookingtheglobe.com

Ajvarul este un preparat care face parte din bucătăria tradiţională sârbească, de unde s-a răspândit în toată regiunea Balcanilor. Numele acestui amestec de legume provine din cuvântul turcesc „havyar“, care înseamnă caviar. Şi asta pentru că ajvarul este considerat un veritabil caviar vegetal.

În principal, zacusca de vinete sârbească sau ajvarul este făcut din ardei copţi, soiurile preferate fiind ardeiul gras bine copt (roşu) şi kapia. ”Preparatul este consumat mult în partea de sud vest a ţării, în zona Banatului. Ajvarul diferă de zacusca românească prin faptul că legumele se coc, nu se fierb, aşa cum se face în România”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Există însă şi reţete de ajvar unde pe lista ingredientelor apar doar ardei, usturoi şi oţet. Alte variante sunt îmbogăţite cu vinete coapte, care oferă o consistenţă mai cremoasă acestei paste, iar unele permit adăugarea şi a altor legume (ceapă, morcovi).

Ingrediente:

-Ardei kapia-500 de grame;

-Vinete-250 de grame;

-Ceapă-500 de grame;

-Usturoi-15,20 de grame;

-Ulei de floarea soarelui-50 de mililitri;

-Sare-20 de grame;

-Piper-două grame;

-Oţet-10 grame.

Primul pas este coacerea ardeilor şi vinetelor, iar ceapa se toacă mărunt. Vom îndepărta apoi cotorul şi coaja legumelor, după care tocăm mărunt usturoiul. Dacă avem un blender, le putem amesteca astfel. În caz contrar, tocăm toate ingredientele amintite mărunt şi le amestecăm într-un recipient.

Peste acestea adăugăm uleiul, sarea şi piperul, amestecând bine, şi am obţinut ajvarul, numit şi caviarul vegetal al Balcanilor. Zacusca sârbească se poate păstra şi la rece, însă vom adăuga puţin mai mult ulei pentru ca legumele să nu se oxideze prin contactul cu aerul.

Când se consumă, se poate îndepărta uleiul sau se amestecă bine zacusca, dacă există o preferinţă în acest sens. ”Ajvarul se poate servi cu pâine şi brânză sărată sau renumitele pleşcaviţa, ce sunt piftele din carne tocată de vită şi brânză făcute pe grătar, o altă specialitate sârbească”, conchide maestrul Nichi Mărăcine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite