Cum gătim mâncarea de pipote cu morcov
0Cunoscută prin satele de pe Valea Almaşului drept "zama socăciţelor", această mâncare era pregătită cu pipotele găinilor, curcilor sau raţelor pe care sătenii le aduceau drept "cinste" pentru viitorii însurăţei.
Până când socăciţele (femeile pricepute care se ocupau de prepararea bucatelor pentru nunţile din sat - n.n) pregăteau delicioasele preparate tradiţionale din care urmau să se înfrupte nuntaşii, una dintre bucătărese, de regulă cea mai tânără, gătea pentru celelalte femei împlicate în asigurarea meniului de nuntă, "rânză cu morcoz", o mâncare pe bază de pipote şi morcovi.
Cunoscut pentru efortul său continuu de a descoperi şi pune în valoare bucătăria tradiţională sălăjeană, gastronomul Mircea Groza, ne dezvăluie reţeta acestui delicios preparat, aşa cum a cules-o de la gospodinele de pe Valea Almaşului. Preparatul, denumit şi "zama socăciţelor", are ca ingredient principal pipotele.
Pipotele se spală bine, se curăţă şi se toacă grosier. Se toacă o ceapă, se căleşte uşor în putţin ulei, după care se adaugă pipotele mărunţite, amestecând continuu. Adăugaţi apă caldă şi lăsaţi la fiert aproximativ o oră. Între timp, se curăţă câţiva morcovi, pătrunjei şi o bucată de ţelină (puteţi adăuga şi o gulie), apoi se spală şi se taie bucăţi nu prea mici. Când pipotele sunt fierte, adăugaţi rădăcinoasele şi mai lăsaţi să clocotească circa un sfert de oră. La final, dregeţi cu sare şi piper, după gust.
Mâncarea poate fi completată cu găluşte, pregătite din 180 grame de făină, două ouă, trei linguri de ulei, 100 ml apă, sare, piper şi frunze de tarhon ori de pătrunjel. Se pun la fiert apa şi uleiul, se adaugă sarea, iar când încep să fiarbă, se adaugă toată făina odată şi se amestecă energic. Opriţi focul, lăsaţi să se răcească puţin, apoi adăugaţi pe rând ouăle, amestecând de fiecare dată. Puneţi piperul şi frunzele mărunţite, apoi cu ajutorul unei linguri, formaţi găluşte lunguieţe pe care le fierbeţi în apă cu sare. Când se ridică la suprafaţa apei, le scoateţi şi le mutaţi într-un vas cu apă rece, apoi le adăugaţi în mâncarea de pipote. Completaţi cu smântână, puţin oţet şi frunze de tarhon.
Vă mai recomandăm:
Gustarea perfectă la iarbă verde: cum să faci cea mai bună slănină friptă