Află ce spun specialiştii în agricultură despre campania de semănat din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Semănatul grâului, în condiţii normale, începe când temperatura medie zilnică în aer este de 13-15°C şi se impune a fi terminat când temperatura scade la 8-9°C. În anii secetoşi, aşa cum este toamna anului 2011, semănatul se declanşează în a doua parte a epocii optime pentru fiecare zonă agricolă.

Acest mod de abordare tehnică presupune o bună organizare şi derulare a lucrărilor de pregătit şi semănat, în condiţiile existenţei unei dotări etehnice corespunzătoare. Întârzierea semănatului peste epoca optimă conduce la scăderi importante de producţie (50 kg/ha pentru fiecare zi întârziere din luna octombrie şi 100 kg/ha pentru fiecare zi întârziere din luna noiembrie).

„Sămânţa trebuie să aparţină soiurilor recomandate pentru fiecare zonă de cultură şi să reprezinte categoriilor biologice: bază (B), certificată I (CI), certificată (CII), cu parametri de calitate conform standardelor în vigoare, cu germinaţie mai mare de 85%, indiferent de categoria biologică”, explică reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi. 

Densitatea de semănat influenţează elementele de productivitate, frecvenţa şi intensitatea atacului de boli sau dăunători. Se are în vedere numărul de boabe germinabile pe metru pătrat, care trebuie să asigure 600-700 spice productive pe metru pătrat. Numărul de spice recoltabile este influenţat de: genotip;condiţiile de răsărire; nivelul tehnologic de cultivare.

Densitatea de semănat este cuprinsă între 400-600 boabe germinabile/m2, valorile depinzând de: umiditatea solului; nivelul de pregătire al patului germiantiv; particularităţile soiului (capacitatea de înfrăţire).


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite