Adolescent salvat de la înec de pompieri, la Galaţi. Tânărul a suferit un atac de panică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ISU Galaţi
Foto: ISU Galaţi

Pompierii au intervenit rapid cu două bărci pneumatice pe lacul Vânători pentru a-l scoate din apă pe adolescentul epuizat. Acesta mersese la scăldat cu un colac, însă lipsa de experienţă l-a adus în situaţia de a nu mai reuşi să ajungă la mal, fiind la un pas de înec.

Marţi, 2 iulie, Dispeceratul Integrat ISU-SAJ Galaţi, a fost anunţat, după ora 12,00, despre un tânăr de 15 ani, care este pe punctul de a se îneca în lacul Vânători. Un echipaj de pompieri cu două autospeciale cu barcă pneumatică s-au deplasat rapid în zona lacului şi au scos copilul în siguranţă la mal.

”Tânărul de 15 ani era conştient, suferise un atac de panică şi  a fost preluat de un echipaj al SAJ Galaţi pentru a fi transportat la Spitalul de Pediatrie.Este important ca cetăţenii să conştientizeze riscul pe care şi-l asumă dacă se scaldă în locuri neamenajate, aşa cum este lacul Vânători. Este cunoscut faptul că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător determină riscuri majore pentru sănătate, pe lângă pericolul de înec”, a declarat locotenent colonelul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Începerea sezonului estival reprezintă o tentaţie pentru cei care doresc să-şi petreacă timpul liber la scăldat. Ţinând cont că majoritatea arealurilor din apropierea cursurilor de apă, bălţilor, lacurilor sau canalelor de irigaţie nu sunt amenajate şi marcate corespunzător, creşte pericolul de înec şi accidente.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecinţe tragice pe timpul desfăşurării acestor activităţi recreative, pompierii recomandă:

- frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
-respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
-evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;

-evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
-nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
-nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
-nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.

De asemenea, părinţii, bunicii şi tutorii legali ai copiilor, trebuie să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea riscului de înec al micuţilor:

-nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;

-urmăriţi continuu, comportarea copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
-echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile ) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;

-purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;

-explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate şi consecinţele grave, uneori tragice ale actelor de teribilism costând în sărituri în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii, iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat" cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact.

Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar şi cazurile în care copii, tineri şi chiar persoane cu experienţă îşi pierd viaţa la scăldat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite