A murit Victor „Puiu” Vasilache, părintele Clubului Oţelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Puiu primise recent un premiu de la Primăria Galaţi.
Nea Puiu primise recent un premiu de la Primăria Galaţi.

Staff-ul echipei îşi va prezenta în această seară condoleanţele la capela Bisericii Trei Ierarhi. Sâmbătă, fondatorul Oţelului va fi înmormântat cu tricoul de campioană a României alături.

Victor Vasilache este considerat de mulţi, inclusiv de site-ul dunareabatrana.ro drept creatorul echipei Oţelul Galaţi în forma modernă şi profesionistă. S-a născut pe 11 aprilie 1942, în localitatea Brăneşti din judeţul Galaţi. 

Munca sa la Oţelul începe în anul 1974, în Divizia C. Mai mult, echipa este imediat mutată la Adjud. Astfel, Victor Vasilache este nevoit să înfiinţeze trei noi cluburi de fotbal (LBR, Venus Turnare Continuă şi Rapid UETU), toate aparţinând de Combinatul Siderurgic Galaţi. Acestea vor fi înscrise în campionatul municipal. În 1980, LBR promovează în “B”, unde va evolua sub titulatura de Oţelul LBR. În acelaşi an, Oţelul devine un adevărat Club Sportiv, Victor Vasilache reuşind înfiinţarea de secţii şi în alte discipline (şah, handbal, moto, box, paraşutism) pe lângă cele deja existente (fotbal şi atletism). 

În acelaşi an echipa este mutată la Tecuci, dar nea Puiu nu se da bătut şi prin Metalosport, împreună cu jucătorii care refuză să plece la Tecuci, promovează  din nou în “B” în 1983, iar în 1986 îşi vede visul cu ochii ajungând în prima ligă. 

Doi ani mai târziu, în urma unui meci decisiv la Moreni, împotriva echipei locale Flacăra, dar şi a unui întreg sistem, cu un meci prelungit cu aproape 20 de minute, Oţelul obţine dreptul de a reprezenta România pentru prima dată pe plan internaţional terminând pe locul 4! 

Aşadar, pe 7 septembrie 1988, traseul echipei, din campionatul municipal, via Divizia C şi B, îşi atinge apogeul sub umbrela lui Victor “Puiu” Vasilache, împotriva tuturor nedreptăţilor suferite. Mai mult, Oţelul, prin golul lui Profir, învingea Juventus Torino la Galaţi, pe Stadionul “Dunărea”!

Potrivit aceluiaşi site dunareabatarana.ro, după 16 ani de muncă, la 1 decembrie 1989, cu puţin înainte de Revoluţie, Victor Vasilache este înlăturat de la conducerea clubului pe care l-a construit din nimic aproape. Munca sa va fi dusă mai departe de Marius Stan, care va duce Oţelul în epoca modenă a fotbalului românesc, dar aceste lucruri nu s-ar fi reuşit niciodată fără încăpăţânarea unui mare OM: Victor Vasilache. Acesta şi-a văzut munca aruncată la gunoi în două rânduri, dar cu toate acestea a luptat în continuare, a pus suflet şi şi-a văzut visul cu ochii: a dus Oţelul în prima ligă, transformând-o în echipa fanion a oraşului Galaţi! Fără acest om, povestea Oţelului nu ar fi existat niciodată şi nu ar fi putut fi spusă astăzi…

În ultima vreme Victor Vasilache se dedicase grădinăritului şi familiei. Venea din ce în ce mai rar la meciurile Oţelului. Din mulţimea oamenilor pe care i-a cunoscut a rămas mai apropiat doar de doi, Marius Stan şi Viorel Anghelinei, doi dintre cei care i-au dus munca mai departe.

Mesajul primarului Marius Stan:

„Regret nespus trecerea în nefiinţă a ”părintelui” Clubului Oţelul, domnul Victor Vasilache, nea Puiu, cum îl ştiam cu toţii. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un om atât de dedicat culorilor unui club. Nea Puiu Vasilache a iubit Oţelul mai mult decât propria sa viaţă, a făcut sacrificii imense pentru a menţine acest club în viaţă şi pentru a-l duce spre marea performanţă. Şi datorită domniei sale, a ”încăpăţânării” de care a dat dovadă în lupta pentru naşterea şi supravieţuirea acestui club, Oţelul a ajuns să câştige campionatul şi Supercupa României, în 2011. 

Îţi mulţumesc, nea Puiu, că ne-ai dăruit acest vis frumos, numit Oţelul, că ne-ai învăţat să îl iubim şi să îl ducem spre cele mai frumoase performanţe. Sper ca acolo, în ceruri, să îţi continui menirea şi să fii cel mai bun preşedinte de club.

Dumnezeu să te odihnească în pace!”

Sicriul cu trupul neînsufleţit al „părintelui” Oţelului a fost depus la Biserica Trei Ierarhi. În semn de preţuire pentru tot ce a făcut pentru Oţelul Galaţi, mai mulţi jucători şi oficiali ai clubului vor depune în această seară la căpătâiul întemeietorului clubului tricoul de campion. În urmă cu o lună, FC Oţelul îl anunţa pe Victor Vasilache ca preşedinte onorific al clubului. Înmormântarea va avea loc sâmbătă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite