30 de ani de închisoare pentru membrii unei reţele de escroci bancari care foloseau şomeri pentru a contracta credite bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele fără ocupaţie erau instruite ce să spună ca să obţină creditele Foto: arhivă Adevărul
Persoanele fără ocupaţie erau instruite ce să spună ca să obţină creditele Foto: arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat verdictul definitiv în dosarul în care au fost judecaţi membrii unei periculoase reţele de escroci bancari. Capii grupării au încasat sume importante de bani de la persoane fără ocupaţie care contractau credite de la diverse bănci sau primeau bunuri, în cazul creditelor contractate pentru achiziţia de bunuri.

Gălăţenii Gheorghe Grecu, Ionel Ali şi Liviu Anghel s-au gândit la o metodă de a face bani uşor, profitând de naivitatea unor persoane fără ocupaţie.

Ani de zile, cei trei au primit sume importante de bani de la persoane fără ocupaţie care contractau credite de la diverse bănci sau primeau bunuri, în cazul creditelor contractate pentru achiziţia de bunuri.

Elena Naum, Cătălin Petru Corniencu, Alexandru Dragomir, Petru Marian Flueraş, Doru Lifigiu şi Andrei Grigore au încheiat contracte cu băncile după ce li s-a promis că vor primi o parte din bani, dar şi că li se vor achita ratele, lucru care, evident, nu s-a întâmplat.

Procurorii au descoperit după audierea persoanelor implicate că acestea erau instruite despre cum să se comporte cu funcţionarii bancari pentru a obţine creditele. Aparenţa de legalitate a fost creată prin documente falsificate, respectiv carnete de muncă şi adeverinţe false de venit, din care rezulta că toţi cei amintiţi erau angajaţi la SC Etcetera SRL Galaţi.

Societatea a fost preluată de un alt gălăţean, Marian Dorobanţu, anchetatorii suspectând ca acest lucru s-a făcut doar pentru scopuri infracţionale (înşelăciune, evaziune fiscală). Plângerile au început să curgă din partea băncilor şi instituţiilor de credit, iar când au tras linie, procurorii au descoperit că aproape nu a rămas bancă în Galaţi care să nu fi fost vizată de escroci.

Pe listă se regăsesc ING Bank (prejudiciu de 23.000 de lei), SC Cetelem IFN SA (5.443 de lei), Raiffaisen Bank Galaţi (14.000 de lei), Bancpost şi BRD Galaţi (20.000 de lei). Pentru că faptele s-au petrecut în perioada 2007-2008, multe dintre infracţiunile comise de escroci s-au prescris, iar unul dintre inculpaţi, Elena Naum, a murit în timpul procesului. 

Chiar şi aşa, capii grupării, Ionel Ali şi Liviu Anghel, au primit 10 ani, respectiv 12 ani de închisoare pentru instigare la înşelăciune. Petru Marian Flueraş va sta după gratii patru ani şi opt luni, în timp ce Dragomir Alexandru a primit trei ani de închisoare, dar  cu suspendarea executării. Membrii grupării au fost obligaţi să suporte şi prejudiciul  de zeci de mii de lei cauzat băncilor, dar nu se ştie dacă acest lucru mai este posibil acum.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite