15% dintre fumători se îmbolnăvesc de o boală respiratorie gravă. Afecţiunea duce la îngustarea ireversibilă a bronhiilor
0Fumatul favorizează apariţia cancerului pulmonar, a accidentelor vasculare cerebrale, dar şi a diabetului. Studii recente au demonstrat că cei care fumează pot dezvolta bronhopneumopatie cronică obstructivă, o afecţiune gravă care duce la o scădere progresivă a capacităţii respiratorii.
Fumatul este principala cauză a BPOC! În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, după vârsta de 40 de ani. Nu toţi fumătorii fac BPOC, dar s-a constatat că o proporţie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispoziţie înca neprecizată, reacţioneaza exagerat la fumul de ţigară. „Rezultatul este o inflamaţie cronică a bronhiilor şi plămânilor care se soldează cu îngustarea progresivă a bronhiilor şi distrugeri ale pereţilor alveolelor pulmonare. În afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferică, de fumatul pasiv sau de sistemele de încălzire cu cărbuni,” ne-a declarat medicul Valentin Boldea.
Cum se manifesta BPOC?
„Fumătorii consideră că este normal să tuşească, de aceea tusea, deşi este prezentă la mulţi pacienţi cu BPOC, nu-i alarmează. Pe măsură ce bronhiile se îngustează şi capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii încep sa resimtă o lipsă de aer la eforturi pe care anterior le făceau uşor”, ne-a explicat medicul Valentin Boldea. În momentul în care oboseala la efort este destul de supărătoare pacienţii ar trebui să se adreseze medicului. Pe fondul acestei reduceri a tolerantei la efort pot apărea crize de sufocare şi frecvente episoade infecţioase respiratorii, mai ales iarna, când pacientul tuseste mai mult şi expectorează purulent.
Cu timpul, pe măsura ce boala progresează, acest simptom va fi resimţit la eforturi din ce în ce mai mici. Potrivit medicului Valentin Boldea, “imobilitatea indusă de boală determină depresie şi nervozitate. Cu timpul, pot apărea şi complicaţii din partea inimii: picioarele se umfla, buzele se învineţesc, iar pacientul pare să se ocupe exclusiv cu respiratul. Fara tratament, BPOC determina reducerea prematură şi severă a capacităţii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate şi moarte prematură”.
Cum se tratează BPOC?
Obiectivele tratamentului: Odată constituită, aceasta boală nu mai dă înapoi. Tratamentul nu poate face decât să stopeze declinul parametrilor spirometrici şi să amelioreze dispneea de efort resimţită de pacient. Deşi par neînsemnate, aceste realizări sunt majore pentru un bolnav imobilizat în casă, dacă în urma tratamentului el reuşeşte să iasă în lume şi să se ajute singur. „S-a apreciat ca în urmatorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va creste atât de mult încât o va depasi pe cea prin boli cardio-vasculare”, ne-a declarat medicul Valentin Boldea.
Fumatul poate provoca o întreaga serie de maladii, respiratorii dar şi ale altor organe. Nu este rară asocierea BPOC cu un cancer pulmonar. Fumatul provoacă şi cancer laringian sau al stomacului, dar favorizează multe alte tipuri de cancer. Fumatul provoaca ulcer gastric si îngustarea arterelor din întreg corpul, dar cele mai grave sunt afectarea arterelor coronare provocând infarct miocardic sau a arterelor picioarelor, ducând la arterita . Nu în ultimul rând, fumatul îmbatrâneşte pielea, accentuează ridurile şi îngroaşă vocea.