Ziua Căştilor Albastre, marcată la Muzeul Vrancei. Cine sunt poliţiştii participanţi la misiuni ONU de menţinere a păcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regretatul poliţist Adrian Apostol, omagiat la Focşani
Regretatul poliţist Adrian Apostol, omagiat la Focşani

Ziua de 29 mai marchează, în fiecare an, Ziua Internaţională a Forţelor ONU de menţinere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută ca Ziua Internaţională a Căştilor Albastre.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea şi Asociaţia Poliţiştilor şi Jandarmilor Veterani din teatrele de operaţii, în parteneriat cu Muzeul Vrancei celebrează vineri 28 mai, începând cu ora 10.30, Ziua internaţională a membrilor misiunilor de menţinere a păcii desfăşurate sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În cadrul evenimentului, la Muzeul Unirii va fi organizată o expoziţie de fotografii cu purtători ai beretei albastre în decursul a 23 ani, embleme ale membrilor agenţiilor internaţionale de aplicare a legii, plachete şi medalii, precum şi piese de îmbrăcăminte ale uniformelor din diferite state ale lumii, care va fi deschisă publicului în perioada 28 mai-07 iunie a.c..

Eforturile United Nations Peacekeeping încep în 1948, prin prima  misiune din Orientul Mijlociu, ce a avut rolul de a observa şi menţine acordul de încetare a focului în timpul războiului arabo-israelian. Misiunea a fost autorizată în ziua de 29 mai 1948,  această dată fiind păstrată pentru comemorarea celor care şi-au pierdut viaţa în misiunile de menţinere a păcii. De atunci, Naţiunile Unite au participat în 72 misiuni, 14 dintre acestea fiind încă active. Forţele de menţinere a păcii a ONU au fost premiate în 1988 cu Premiul Nobel pentru Pace, ca o recunoaştere a eforturilor omenirii de a evita ororile războaielor.

De-a lungul timpului, începând cu anul 1998, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a participat cu poliţişti la misiunile şi operaţiunile desfăşurate în afara teritoriului naţional, în sprijinul păcii şi al securităţii, respectiv pentru gestionarea situaţiilor de criză.

Astfel, poliţiştii vrânceni s-au alăturat misiunilor ONU şi au participat împreună cu autorităţile locale la prevenirea şi combaterea criminalităţii, au acordat sprijin umanitar şi au contribuit la menţinerea ordinii publice, activitatea lor profesională fiind recunoscută şi apreciată în numeroase rânduri pe plan internaţional.

Poliţiştii vrânceni prezenţi în teatrele de operaţii şi angrenaţi în proiectele misiunilor:

Colonel(r)-Calotă Sina, Colonel (r)-Apostol Adrian, Colonel (r)-Nedelcu Marius, Colonel (r)Vîrnă Cristian, Colonel (r) Postolache Vasile, Locotent colonel(r) Huci Claudiu-Cătălin, Comisar şef de poliţie Cara Alexandru, Comisar şef de poliţie Burlan Zorel, Comisar de poliţie Laeş Alin-Marius şi Agent şef principal de poliţie Alestar Marcel.

Practic, expoziţia înseamnă şi  un moment de omagiere a regretatului poliţist vrâncean Adrian Apostol, comisar şef IPJ Vrancea, care a murit în decembrie 2020 răpus de COVID-19. Adrian Apostol a avut o carieră în poliţie de 27 ani, cu experienţă în domeniul siguranţei şi ordinii publice, dintre care 9 în misiuni internaţionale desfăşurate în 6 ţări de pe 3 continente, câteva din ele sub  egida O.N.U,

De altfel, prin performanţele obţinute şi-a caştigat consultant O.N.U., fiind solicitat în diverse proiecte, workshopuri, seminarii şi misiuni.

"Această zi ne oferă şansa de a aduce un omagiu contribuţiei inestimabile a personalului militar şi civil care a contribuit la eforturile Organizaţiei şi de a onora memoria participanţilor la misiunile de  menţinere a  păcii care şi-au pierdut viaţa sub drapelul ONU din 1948 până în zilele noastre. În acest an, provocările şi ameninţările cu care se confruntă activiştii pentru menţinerea păcii sunt mai complexe ca niciodată, deoarece aceştia, nu trebuie doar  să sprijine şi să protejeze oamenii din ţările de unde activează, ci şi să înfrunte provocările pandemiei generate de COVID-19. Să nu uităm însă că denumirea de „Căşti Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilităţii şi loialităţii. Ne bucurăm că au putut contribui la evitarea pierderilor de vieţi omeneşti, prin menţinerea păcii în diferitele zone de conflict de pe glob şi le suntem încă o odată recunoscători pentru contribuţia lor la o lume mai paşnică şi mai tolerantă", potrivit IPJ Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite