VIDEO Jumătate din satele Vrancei au şansa să scape de WC-ul din spatele curţii. În cât timp se va întâmpla acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii trei ani, în Vrancea se vor face investiţii în valoare de peste 941 de milioane de lei în modernizarea sistemului de alimentare cu apă, denumit generic Vranceaqua.

Este o continuare a proiectului regional început în exerciţiul financiar european trecut, care a avut o finanţare la jumătate din ce există în prezent şi care s-a orientat în principal pe reţelele din mediul urban, cu câteva excepţii.

Acum, în Programul Operaţional Infrastructura Mare, vor intra în special localităţile rurale din Vrancea care au peste 2.000 de locuitori. Compania de Utilităţi Publice Vrancea, în calitate de beneficiar al celui mai mare program care a existat vreodată în Vrancea, a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, detaliile contractelor care se vor derula în următoarele 36 de luni.

“Proiectul constă în investiţii pentru tratarea şi distribuţia apei şi colectarea şi epurarea apelor uzate care se vor implementa pentru judeţul Vrancea, în zonele urbane şi rurale şi care vor avea drept rezultat conectarea la aceste sisteme a tuturor cetăţenilor din aceste zone şi conformarea cu prevederile directivelor UE relevante”, potrivit directorului CUP, Gheorghe Vasilescu.

Astfel, în cadrul lucrărilor de alimentare cu apă, vor fi realizate conducte de aducţiuni pe 162,5 km, 14 staţii de tratare a apei, 46 de rezervoare de înmagazinare apă, 15 staţii de pompare şi 109 km de reţele de distribuţie. Aceste lucrări se vor implementa în Focşani, Adjud, Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti, Boloteşti, Dumbrăveni, Gugeşti, Homocea, Jariştea, Obrejiţa, Slobozia Bradului, Rugineşti, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tîmboieşti, Tulnici cu localităţile Lepşa-Greşu.

Mult mai ample vor fi lucrările de canalizare, care se vor întinde pe o reţea de 256,7 km. În cadrul proiectului vor fi realizate 70 de staţii de pompare ape uzate, 113 km de reţele de refulare şi trei staţii de epurare, respectiv la Măicăneşti, Gugeşti, Lepşa, ultimele două urmând doar să fie modernizate. Lucrările se vor derula în 35 de unităţi administrativ teritoriale, adică jumătate din judeţ.

Este vorba despre Focşani, Goleşti, Cîmpineanca, Gologanu, Milcovul, Răstoaca, Vînători, Coteşti, Cîrligele, Adjud, Rugineşti, Mărăşeşti, Odobeşti, Vîrteşcoiu, Broşteni, Jariştea, Boloteşti, Panciu, Străoane, Gugeşti, Urecheşti, Popeşti, Dumbrăveni, Bordeşti, Sl. Bradului, Tîmboieşti, Obrejiţa, Sihlea, Măicăneşti, Bilieşti, Suraia, Vulturu, Năneşti, Tătăranu şi Tulnici cu satele Lepşa-Greşu.

Proiectul cuprinde zece contracte de lucrări, care au fost scoase la licitaţie, iar primele două contracte au fost deja semnate, urmând ca ordinul de începere să fie dat în zilele următoare.

Un prim contract se referă la alimentarea cu apă şi canalizarea a localităţilor din gruparea Focşani1, cu localităţile Focşani, Cîrligele, Coteşti, Gologanu, Milcovul, Răstoaca, Vînători, lucrări în valoarea de  126,7 milioane lei şi vor executate de Asocierea SC TANCRAD SRL Galati-VEGA 93 SRL Galati.

Al doilea contract se referă la Sistemul zonal de alimentare cu apă Focşani şi lucrări în sistemul de alimentare cu apă Suraia, dispecerizarea şi monitorizarea sistemului regional de apă şi construire staţie de epurare la Măicăneşti.  Investiţia are o valoare de 78.9 milioane de lei şi va fi realizată de  ASOCIEREA  SC MBM DECOR INSTAL SRL Focşani SC ROTARY CONSTRUCTII SRL Bucureşti.

Potrivit directorului CUP, Gheorghe Vasilescu, proiectul se va suprapune cu alte lucrările de investiţii derulate de primării, astfel că se va da întâietate realizării lucrărilor subterane, urmând ca asfaltarea să se facă ulterior, iar acolo unde carosabilul va fi desfăcut pentru aceste lucrări constructorul are obligaţia de a aduce infrastructura la starea iniţială.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite