Veterinarul care a avut grijă de siguranţa alimentară a răniţilor, la Revoluţie. „Se trăgea din toate părţile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Paul Alexandru a participat la Revoluţia din decembrie 1989
Dr. Paul Alexandru a participat la Revoluţia din decembrie 1989

Doctorul Paul Alexandru a participat la evenimentele din decembrie 1989 în calitate de salvator, dar a fost la rândul său rănit.

În vârstă de 61 de ani, medicul veterinar Paul Alexandru se afla în decembrie 1989 la începuturile carierei sale profesionale, după o copilărie chinuită, petrecută la orfelinat, în judeţul Arad.

Revoluţia din 22 decembrie l-a găsit pe acesta în Delta Dunării, la Chilia Veche, acolo unde primise repartiţie. A aprins televizorul şi a văzut cum de pe Comitetul Central a decolat elicopterul lui Ceauşescu, fiind lansat apoi comunicatul către ţară în care se făcea apel la specialişti şi oameni pregătiţi în acordarea primului ajutor.

În câteva ore se afla deja la Bucureşti, la Televiziune, cu instrumentarul medical din doare, adică seringi, antibiotice, pansamente, dezinfectant, gata pentru primul ajutor acordat răniţilor împuşcaţi în luptele de stradă.

„Se trăgea din toate părţile, iar în jurul meu erau numai morţi şi răniţi. Am primit sarcina de a opri hemoragiile răniţilor. Am intervenit la cel puţin zece astfel de cazuri pe care le-am transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă", povesteşte Paul Alexandru despre orele petrecute salvând răniţi, o satisfacţie enormă pentru el într-un moment istoric pentru ţară.

Din salvator a avut neşansa să se transforme în victimă, după ce două gloanţe venite de nu se ştie unde i-au perforat zona genunchiului. Paul Alexandru a fost dus la Spitalul Clinic de Urgenţă, unde medicii i-au extras gloanţele din picior.

Salvatorul a devenit victimă

Îşi aduce aminte că, la vremea respectivă, medicii aveau prea puţine cunoştinţe despre plaga prin împuşcare, un  diagnostic care nu se regăsea în cazuistica medico-chirurgicală.

Rănile nu l-au ţintuit la pat. S-a oferit să dea o mână de ajutor, în beneficiul bolnavilor. A reuşit şi acolo să-şi facă meseria, ca expert în controlul alimentelor de origine animală. Spune că a găsit foarte multe produse neconforme, în special alterate, pe care le-a oprit de la consum, spre binele răniţilor şi bolnavilor internaţi.

„Eram pe terenul meu. Veneau în spital donaţii, foarte multe alimente de la gospodăriile populaţiei, precum carne de porc, caltaboşi, cârnaţi, slănină, conserve, tot ce era specific Crăciunului. Fiind singurul medic veterinar internat în spital, mi s-a dat pe mână laboratorul medical, pentru a putea controla sanitar-veterinar produsele. Nu pleca nimic spre consum fără acceptul meu. Bineînţeles că am găsit şi produse neconforme, pe care le-am oprit de la consum, spre binele bolnavilor internaţi", povesteşte Paul Alexandru despre experienţa din Laboratorul de analize al spitalului.

Revista "Viaţa medicală", din 25 decembrie 1989, evidenţiază implicarea medicului veterinar în salvarea răniţilor Revoluţiei.

După Revoluţie, medicul veterinar a profesat la Focşani şi s-a dedicat studiului antropologiei, fiind autorul unui volum de excepţie, „Despre cunoaştere şi natura umană”. Deşi i-au fost recunoscute oficial meritele în Revoluţie, a renunţat la drepturile stipulate de lege şi în ultimii ani nu a mai făcut parte din organizaţiile de revoluţionari.

Vă mai recomandăm:

Ofiţerul care „l-a livrat“ pe Valentin Ceauşescu în timpul Revoluţiei Române: „M-a asigurat că finala dintre Steaua şi A. C. Milan n-a fost blat“

FOTO VIDEO Eroii Vrancei de la Revoluţie, comemoraţi în avans cu discursuri despre privilegii. „Ponta a înlăturat majoritatea revoluţionarilor“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite