Teatrul din Focşani, pe urmele Arenei Naţionale. De patru luni instituţia are probleme în obţinerea autorizaţiei antiincendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Municipal Gh. Pastia şi-a suspendat activitatea, imediat după tragedia de la Clubul Colectiv, după ce s-a aflat că instituţia nu a avut niciodată autorizaţie de securitate la incendiu.

Una dintre cele mai frumoase instituţii de cultură din România este teatrul din Focşani, o clădire monument, cu o istorie de peste 100 de ani.

Clădirea a beneficiat de o consolidare şi o reabilitare totală, fiind redeschis în anul 2004, fără a avea însă o autorizaţie de securitate la incendiu. Tragedia de la Clubul Colectiv, de la sfârşitul lunii octombrie 2015, a determinat conducerea teatrului să închidă porţile pentru public, până la obţinerea autorizaţiilor se securitate la incendiu.

”În urma unui control, s-a constatat că Teatrul Municipal nu are autorizaţie de securitate la incendiu. În timpul acestui control s-au constatat şi alte deficienţe pentru care s-au dat termene de remediere. Acest aspect a fost consemnat în documentul de control şi s-au aplicat prevederile legale în vigoare, impunându-se şi un timp de remedierea a acestei probleme”, declara la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Duţă.

Nimeni nu s-a gândit că procedura este atât de lungă astfel încât viaţa culturală a oraşului să aibă de suferit. Teatrul din Focşani antamase o sumedenie de spectacole, în special pentru luna decembrie a anului trecut, spectacole care au fost amânate.

teatru focsani

Luna martie este însă una specială pentru teatru, în condiţiile în care anul acesta, mai exact peste o săptămână, are loc ediţia jubiliară, respectiv a XX-a ediţie a Galelor Teatrale, eveniment programat pe parcursul a zece zile consecutive, între 21 şi 30 martie.

În ultimul moment, s-a decis ca evenimentul să fie mutat la Ateneul Popular. Conducerea teatrului spune că a făcut demersurile pentru obţinerea autorizaţiei antiincendiu.

"Nu am reuşit să realizăm tot ce prevede legislaţia ISU. Regret că încă nu putem primi publicul în sala teatrului", spune Sorin Francu, directorul Teatrului.

Reprezentanţii ISU spun însă că lucrurile sunt mai delicate.

"Discuţia este una mai amplă. S-au făcut nişte discuţii şi s-au demarat nişte proceduri. Au venit să se intereseze legat de documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei, dar până acum două zile nu era depusă nicio documentaţie. Este nevoie să se facă şi o expertiză, care să stabilească foarte clar numărul de ocupanţi pe care îl poate avea sala. Nu aş putea să intru eu în detalii", ne-a declarat Cristina Duţă, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Potrivit informaţiilor noastre, ISU Vrancea solicită renunţarea la un rând de fotolii de pe mijlocul sălii, astfel încât lucrurile să fie în ordine din punct de vedere al securităţii la incendiu. Rămâne de văzut ce soluţie se va lua pentru redeschiderea teatrului, situaţia fiind una comparabilă, păstrând proporţiile, cu cea de la Arena Naţională, închisă publicului tot după tragedia de la Colectiv.

Revenind la spectacolele de teatru care vor începe pe 21 februarie, acestea se vor desfăşura la Ateneul Popular.

“Spectacolele invitate din acest an sunt : CABARET, premiera absolută şi concept unic în România. (marţi 29 martie, ora 20.00). Publicul va avea ocazia să vadă actori şi artişti importanţi ai scenei româneşti : Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Anca Sigartau, Tania Popă, Corina Dănilă, Ozana Barabancea, Manuela Căra, Aurelian Temisan şi Cosmin Selesi. Plăcintă cu mere, comedie de situaţii, spectacol pus în scenă de Dan Tudor la Teatrelli Bucureşti (30 martie, ora 19.) Doi monştri sacri ai teatrului românesc deţin rolurile principale : Adela Marculescu şi Costel Constantin. GALELE încep în 21 martie şi se vor încheia pe 30 martie. Toate spectacolele vor avea loc la Sala Mare a Ateneului Popular”, este anunţul făcut de Teatrul Municipal şi Ateneul Popular.

spectacol
Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite