Recensământ „de probă” al populaţiei, la Focşani. Cum se va desfăşura şi câte gospodării sunt vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recensământul de probă va avea loc în 600 de gospodării din Focşani FOTO: Arhivă
Recensământul de probă va avea loc în 600 de gospodării din Focşani FOTO: Arhivă

Direcţia Judeţeană de Statistică Vrancea are un eşantion selectat pentru campania care va începe pe 10 martie şi care se va întinde pe trei săptămâni.

Anul acesta ar fi trebuit să se desfăşoare recensământul populaţiei şi locuinţelor din România, dar autorităţile au decis să-l amâne cu un an, din cauza pandemiei, considerând că sunt foarte multe persoane în izolare sau carantină instituţionalizată care ar putea să-i infecteze pe recenzori.

Cu toate acestea, la Focşani se va face un recensământ de probă, în perioada 10-31 martie, de către Direcţia Judeţeană de Statistică Vrancea.

Recensământul de probă se va desfăşura inclusiv cu sprijinul şi colaborarea cetăţenilor din oraş, urmând a fi recenzate în această etapă aproximativ 600 gospodării,  alese aleatoriu.

Este important ca oamenii să ştie că au, de asemenea, posibilitatea de a se autorecenza completând un formular de preînregistrare disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro

Ulterior, aceste persoane vor primi, la adresele de e-mail indicate, în formularul de preînregistrare,  un link care îi va dirija spre chestionarul individual.  În această situaţie, etapa de autorecenzare se va desfăşura doar timp de 7 zile, între 10 şi 16 martie 2021.

Cel mai depopulat oraş din România

Potrivit rezultatelor definitive ale ultimului recensământ, din 2012, gradul de depopulare în Focşani a fost cel mai mare din ţară, respectiv  27%.

Astfel, dacă în anul 1992, tot la recensământ, oraşul Focşani depăşea pentru prima dată cifra de 100.000 de locuitori, mai exact 101.335, situaţia a rămas stabilă, ba chiar s-a îmbunătăţit în următorul deceniu, în 2002, când numărul populaţiei a crescut la 103.219 de persoane.

La momentul acela, în oraş se simţea o oarecare efervescenţă, în care fabricile construite pe timpul comunismului încă funcţionau şi generau locuri de muncă.

La un deceniu distanţă, după recensământul din anul 2012, oraşul Focşani  a înregistrat cea mai mare depopulare, ajungând de la 103.219 locuitori în 2002, la 79.315.

Aproape 24.000 de locuitori nu s-au mai regăsit în oraş, asta în condiţiile în care la nivelul întregului judeţul Vrancea scăderea populaţiei a fost de 47.000 de oameni.

Principalul motiv pentru care într-un deceniu au dispărut din oraş atât de mulţi oameni a fost pus pe seama dezindustrializării continue şi pe faptul că a existat o pondere ridicată a celor care au decis să migreze în ţări cu o economie mai dezvoltată.

Mulţi dintre focşăneni au ales să plece în străinătate, în state precum Italia, Spania, Anglia, după ce toată zona industrială a Focşaniului a dispărut.

Vă mai recomandăm:

Doar 11916 rromi şi-au declarat corect etnia la recensământ

Recensământul General Agricol, la final

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite